Mersin’in Kanayan Yarası "işsizlik" Giderek Artıyor

Mersin’de büyük sorun haline gelen işsizlik sorunu her geçen gün artmaya devam ederken, işe başvurularda yüzde 40 artış olduğu gözlemlendi.

01 Temmuz 2019 Pazartesi, 12:29
Mersin’in Kanayan Yarası "işsizlik" Giderek Artıyor
-

Ocak-Mayıs döneminde Mersin’deki açık işler geçen yıla göre aynı kalırken, işe başvurularda yüzde 40’lık artış oldu. Buna karşın işe başvuran her 100 kişiden sadece 15’i bir işe yerleşebildi. Ayrıca sürekli göç alan Mersin’de işsizlik sorunu da gün geçtikçe büyüyor. 200 binden fazla Suriyelinin yaşadığı Mersin’de iş bulmak daha da zorlaşıyor.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası -MTSO- Aylık Göstergeler raporundan derlenen verilere göre, Ocak-Mayıs 2019 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre Mersin işgücü göstergelerindeki gerçekleşmeler incelendiğinde; açık işlerde önceki iki yılın Ocak-Mayıs döneminde gözlenen hızlı artış eğiliminin ardından; 2019’da geçen yıl ile yaklaşık aynı seviyeyi korudu. Aylık bazda ise işsizlik 2019’un Şubat ayında yılın en yüksek seviyesine ulaşırken; Mart’taki sert düşüşün ardından, Nisan ve Mayıs aylarında toparlanma kaydetti.
İŞE BAŞVURULAR YÜZDE 40 ARTTI
Her gün iş bulma umuduyla özellikle Suriyeli vatantaşlar, Mersin Belediyesi önünde uzun kuyruklar oluşturup günlerce bekliyorlar. Bunun yanı sıra işe başvurular ise son üç yılın beş aylık dönemlerindeki artış hız kazanarak devam ederken, Mayıs 2019’da son beş yılın en yüksek seviyesine ulaşarak, yıllık bazda yüzde 40’lık genişleme kaydetti.
Ocak 2019’dan Nisan sonuna kadar geçen yılın altında seyir izleyen işe yerleştirmelerde Mayıs ayında yakalanan güçlü yükselişe rağmen, önceki iki yıllık dönemdeki artışın işe yerleştirmede 2019’da da devam etmesi için yeterli olmazken; yıllık bazda yüzde 21’lik azalış kaydetti.
HER 100 KİŞİDEN SADECE 15’İ İŞE YERLEŞTİ
Yıllık bazda; işe başvurulardaki hızlı artışa karşın, işe yerleştirmelerin zayıf kalmasının etkisiyle, Mersin’de önceki yıl ortalama 100 iş başvurusunun 15’i işe yerleştirilirken; 2018 yılı Ocak-Mayıs dönemine göre bu rakam yüzde 18’e geriledi.
İŞGÜCÜNE KATILMA ORANI YÜZDE 53,4 OLARAK GERÇEKLEŞTİ
MTSO Aylık Göstergeler raporundan derlenen verilere göre işgücü 2019 yılı Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 176 bin kişi artarak 31 milyon 954 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 1 puan artarak yüzde 53,4 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,7 puanlık artışla yüzde 73, kadınlarda ise 1,1 puanlık artışla yüzde 34,1 olarak gerçekleşti. (Arzu Özer)

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Kaannn
12:46
1 Temmuz 2019 Pazartesi
Ben boyle devletin taaaaaaaaa
5.176.202.104
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Tren Seferlerinin Durdurulması Kararı Üzerine, Mersin Büyükşehir Devreye Girdi: Tarsus-Mersin Arasında Seferler Artırıldı
Başkan Seçer, Sözcü Tv’de Başkent Kulisleri’ne Konuk Oldu Mersinlilere Çağrı Yaptı; “Beni Denetleyin”
Tarsus Ticaret Borsası Personelleri, Hizmet İçi Eğitimleri Çerçevesinde İsg Uzmanı Kıymet Uguz Tarafından ‘Temel İş Sağlığı Ve Güvenliği” Konusunda Eğitimi Aldı
Tarsus İlçe İnsan Hakları Kurulu üyeleri Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü Kutladı
Mersin’de Çocuklar İçin 23 Nisan’ın Ruhuna Yaraşır Bir Festival: 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali
Toplu Taşıma Kooperatifleri İle Bir Toplantı Gerçekleştiren Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı, Yaz Sezonunda Vatandaş Odaklı Hizmet Anlayışını Ön Planda Tutma Hedeflerini Ele Aldı
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti