ABD merkezli mesajlaşma uygulaması WhatsApp, Rus hükümetinin uygulamaya erişimi tamamen engellemeye çalıştığını bildirdi. Meta'nın bir parçası olan WhatsApp, Rusya'nın bu adımının 100 milyonun üzerinde kullanıcısını "devlete ait bir gözetleme uygulamasına" yönlendirmeyi hedeflediğini ifade etti. Açıklamada, "100 milyondan fazla kullanıcının özel ve güvenli iletişimden mahrum bırakılmaya çalışılması, geriye doğru bir adımdır ve Rusya'daki insanların güvenliğinin azalmasına yol açabilir. Kullanıcıların bağlantılarını sürdürmeleri için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam ediyoruz" denildi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Meta'nın "yasaya uyması ve diyaloğa girmesi" halinde çalışmalarına devam edebileceğini dile getirdi. Peskov, "Eğer şirket (Meta) uzlaşmaz bir tutum sergiler ve Rus mevzuatına uyum sağlamaya hazır olmadığını gösterirse, o zaman hiçbir şansı yok" ifadesini kullandı.
Ne olmuştu
Rusya'nın internet düzenleme kurumu Roskomnadzor, Ağustos ayında WhatsApp ve diğer mesajlaşma platformlarına kısıtlamalar getirmişti. Roskomnadzor, yabancı sermayeli bu platformları "dolandırıcılık ve terörizm" vakalarında kolluk kuvvetleriyle bilgi paylaşmamakla suçlamıştı. Aralık ayında ise, Rus yasalarını ihlal etmeye devam eden WhatsApp, ülke topraklarında terör eylemleri düzenlemek ve gerçekleştirmek, failleri devşirmek, dolandırıcılık ve diğer suçları işlemek için kullanılan bir platform olmakla itham edilerek kademeli olarak kısıtlanması için yeni önlemler alındığını duyurdu.
Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın ana şirketi olan Meta, Rusya'da 2022'den beri "terör örgütü" olarak listeleniyor. 2022’deki düzenlemeden bu yana Instagram ve Facebook gibi Meta uygulamaları Rusya’da engellenmiş durumda ve yalnızca sanal özel ağlar (VPN) üzerinden erişilebiliyor.
Rus yetkililer, Snapchat, Facebook, Instagram ve YouTube gibi sosyal medya platformlarını da engelleyerek MAX adlı mesajlaşma uygulamasını yoğun bir şekilde desteklemektedir.