Nazilli'de Aleviliğin Gizli Tarihi Konuşuldu

Nazilli Belediyesi'nin 6. Kültür Sanat ve Edebiyat Festivalinde Erdoğan Çınar, Aleviliğin gizli tarihine dair bilgiler paylaştı.

Nazilli'de Aleviliğin Gizli Tarihi Konuşuldu
Nazilli Belediyesi'nin 6. Kültür Sanat ve Edebiyat Festivalinde Erdoğan Çınar, Aleviliğin gizli tarihine dair bilgiler paylaştı.
Google News'te Abone Ol

Nazilli'de düzenlenen 6. Kültür Sanat ve Edebiyat Festivalinde, araştırmacı yazar Erdoğan Çınar, Aleviliğin gizli tarihi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Aleviliğin insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirten Çınar, "Yaygın inanışın aksine Alevi sözcüğü Ali'den türetilmiş bir kelime değildir. Türkçeye göre, Ali'yi seven ya da onun yolunda giden anlamında bir kelime türetmek gerekirse, 'Alici' ya da 'Alili' olması gerekir. 'Alevi' kelimesi ise 'alev' kelimesinin sonuna gelen -i eki ile oluşmuş olup, alevden gelen anlamındadır. 16. yüzyıla kadar Alevilik içinde asıl zümreyi oluşturanlara 'ışıklar' ya da 'ışık taifesi' denilmekteydi. Ancak bu isimler zamanla değişmek zorunda kalmış, Alevilik çeşitli isimlere bürünmüştür. Alevilik kadar çok isim değiştiren başka bir topluluk yoktur ve bu durum, onlara karşı yapılan saldırıların doğal bir sonucudur" şeklinde konuştu. Festivalin sonunda, yerel yazar Abdullah Kırkık, Erdoğan Çınar'a katılımından dolayı teşekkür ederek, çiçek buketi ve uzun yaşam paketi takdim etti. Çınar, programın bitiminde hayranları için kitaplarını imzaladı.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin