Nörolojinin bukalemunu MS’te psikiyatrik destek şart!

Beyin ve omuriliğin işlevlerini tutabilen bir hastalık olan MS’in nedeni tam olarak bilinmiyor. Her türlü nörolojik rahatsızlığa sebep olabileceği için “Nörolojinin bukalemunu” olarak da adlandırılan MS’te psikiyatrik desteğin önemi vurgulandı.

14 Haziran 2018 Perşembe, 05:18
Nörolojinin bukalemunu MS’te psikiyatrik destek şart!
-

Her yıl Mayıs ayının son Çarşamba günü, Uluslararası Multipl Skleroz (MS) Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya MS Günü olarak anılıyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, MS tanısı alan hastalarda depresyon görüldüğünü belirterek “Hastaların profesyonel psikiyatrist desteği almasını istiyoruz. Ayrıca bazı hastalara fizik tedavi ve denge egzersizleri öneriyoruz” dedi.

Nörolojinin bukalemunu: Multipl Skleroz

“MS her türlü nörolojik rahatsızlığa sebep olabileceği için nörolojinin bukalemunu ismini almaktadır” diyen Dr. Celal Şalçini, “Beynin veya omuriliğin hangi merkezinde hasarlanma yaptığına bağlı olarak o şikayete sebep olmaktadır. Diyelim göz sinirini hasarladıysa görme kaybı, denge merkezini hasarladıysa dengesizlik veya hareket merkezini tuttuysa felç yapabilmektedir” dedi.

Beyin ve omuriliği tutuyor

Uzm. Dr. Celal Şalçini, beyin ya da omuriliği tutabilen bir hastalık olan MS’in sinir sisteminin en küçük fonksiyonel birimi olan nöron hücrelerinin sinir liflerini saran ve koruyan miyelin isimli bir yağlı dokuya hasar verdiğini belirterek şunları söyledi: “Bu hasarlanma sonucu miyelin kılıfı zedelenir ve bir grup nöronu işlevsiz bırakır. Bu hasar daha sonra kendini yenileyebilir, kısmen yenileyebilir veya hastalığın ileri safhalarında iyileşme yeteneğini kaybedebilir.”

MS’in kesin nedeninin bilinmediğini söyleyen Dr. Celal Şalçini, bu hastalığın temelinde bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyon vermesi sonucunda ve de birçok faktörün bir araya gelmesiyle oluşan bir hastalık gibi görüldüğünü söyledi.

MS bulaşıcı ve kalıtsal değildir

Hastanın muayene bulguları, ilaçlı beyin MR sonucunda çoğunlukla netleşse de ileri tetkiklerden beyin omurilik sıvısının incelenmesi ve de görme uyuşma testleri (uyarılmış potansiyeller) yapıldığını belirten Uzm. Dr. Celal Şalçini, “MS bulaşıcı veya kalıtsal değildir. Ailede birinde varsa biraz daha yatkınsınızdır ama şunu bilin ki birçok MS hastasının ailesinde MS görülmemektedir” şeklinde konuştu.

Her MS aynı değil

MS’i durduracak bir tedavinin mevcut olmadığını belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, “Ancak her MS aynı değildir. Tek bir atak olabileceği ve kişi çok nadir ufak ataklarla ömrünü sağlıklı bir şekilde geçirebileceği gibi, bir iki ağır atakla kişide “sekel” dediğimiz problemler kalıcı da olabilir. Hâlihazırda bulunan tedaviler atak sıklığını, şiddetini ve atakların hafif geçmesini sağlamaktadır” dedi.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi
Mersin İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olacak, Mersinliler Mersin’de Yaşamanın Mutluluğunu Hissetmeye Devam Edecek
Akkuyu NGS’de Çalışan İşçileri Taşıyan Servis Silifke’de Kaza Yaptı, 23 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Tarsus Gaziler Mahallesi’nde İftar Programı
Carettalar, Yalovaspor’u Yine Yeniden Mağlup Etti
Büyükşehir’in ‘Minikbüs’ Projesiyle Öğrenciler Kenti Geziyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Forum AVM’de Kurduğu Etkinlik Alanında Vatandaşların Mersin’i Yeniden Keşfetmesini Sağladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak, Nusratiye Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Üzerinde Faaliyet Gösteren Esnafı Ziyaret Etti