Yollar Beton Bariyerlerle Daha Güvenli

Beton bariyer kullanımı, yol güvenliğinde kazaların büyük çoğunluğunun mümkün olan en az hasarla ve can kaybı olmadan atlatılmasını sağlıyor.

14 Haziran 2018 Perşembe, 05:26
Yollar Beton Bariyerlerle Daha Güvenli
-

Prefabrik beton bariyerler aracın çarpmasından sonra tıpkı tren vagonu gibi esneyerek çarpma enerjisini soğurur ve böylece aracı yolda tutar, kaza esnasında aracın karşı şeride geçmesini engelleyerek ikincil kazaların oluşumunu önler. Beton bariyerlerde çarpma esnasında oluşan hasar bariyerin araçlara saplanma riskini ortadan kaldırır ve bu nedenle kaza sonrasında oluşabilecek yaralanmaları en aza indirir.

Beton bariyer kullanımı ile ölümlü trafik kazalarını en aza indirmek mümkün
Ülkemizde her 1000 kişiye düşen araç sayısı 171 iken Avrupa’da bu sayı 582. Avrupa’da her 1000 kişiye düşen araç sayısı ülkemizdeki sayının yaklaşık 3 katı olmasına rağmen ülkemizde trafik kazaları sebebiyle hayatını kaybeden kişi sayısı Avrupa’ya göre daha yüksektir. Türkiye’de gerçekleşen trafik kazaları sebebiyle her gün 22 kişi hayatını kaybederken, 60 kişi engelli kalmakta ve 842 kişi de yaralanmaktadır.

Toplam trafik kazalarının yüzde 20’si aracın çarpma sonrasında karşı şeride geçmesinden kaynaklanmakta ve bu durum ölüm oranlarını ciddi şekilde artırmaktadır.

Trafik kazalarının insan hayatı dışında ekonomiye de olumsuz etkileri bulunmaktadır. Dünya Bankası verilerine göre 2016 yılında gerçekleşen trafik kazalarının ülkemiz ekonomisine zararı yaklaşık 38,9 milyar TL’dir. Bu durumda insanımıza verdiği zararın yanı sıra ülke ekonomisine verdiği ciddi zararın da önüne geçebilmemiz için yollarda özellikle refüjlerde beton bariyer kullanımı zorunlu olmalıdır.

Sağladığı ekonomik avantajlar ve trafik kazalarını önlemedeki etkin rolü ile beton bariyerler dünyanın pek çok ülkesinde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Örneğin, Kuzey Avrupa ülkelerinde, İrlanda ve İngiltere’de yüksek standartlı yolların orta refüjlerinde standartlaştırılmış beton bariyer kullanımı zorunluluğu bulunmaktadır.

Türkiye’de yerli ve milli olarak üretimi gerçekleşen beton bariyerler, hem güvenli hem ekonomik ve hem de rahat ulaşılabilir bir seçenek olarak karayollarında kullanıma uygundur. Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Beton Bariyerler Teknik Şartnamesinde yapılan son değişiklikle beton bariyer ihalelerine katılabilmek için ön şart olan CE sertifikasına sahip olma zorunluluğu KGM tarafından kaldırılmıştır. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile birlikte beton bariyer ihalesini alan yükleniciye CE sertifikası alabilmek için ihaleden sonra 6 ay ek süre tanınmaktadır. Ayrıca, 2017 yılında KGM tarafında 77 km’lik beton bariyer ihalesi yapılmış ve bu ihalelerle beton bariyer kullanımının 2018 yılında da artarak devam etmesi beklenmektedir.
Beton bariyerlerin kullanımının yaygınlaşması ile uzun süreçte ekonomimize ve trafik güvenliğine olan olumlu etkileri belirgenleşecek ve Türkiye bölgemizdeki ülkelere Trafik Güvenliği hedeflerine ulaşılması noktasında örnek ülke olabilecektir.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı