Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısının Ardından Açıklamalarda Bulundu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanan Bilim Kurulu toplantısı sona erdi.

28 Nisan 2021 Çarşamba, 18:03
G: 28.04.2021 - 19:21
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısının Ardından Açıklamalarda Bulundu
-

Toplantının ardından basın açıklaması yapan Bakan Koca tüm dünya ile birlikte salgın boyunca ağır bedeller ödendiğini söyleyerek konuşmasına başladı. Yeni dünya düzenine sert ve hazırlıksız bir geçiş yaşandığını söyleyen Bakan Koca, iş yapma usullerinden sevdiklerimize temas etme halimize kadar her alanda yeni bir düzene geçiş sancısı yaşadık, sevdiklerimizi kaybettik, sevdiklerimizi korumak için onları görmemeyi göze aldık. Bu çok yıpratıcı süreç beklenenden uzun sürdü" dedi.
Ülkemizde vaka sayıları ve kayıpların artmasını durdurmak için kısıtlamaların sıkılaştırıldığını dile getiren Koca, "Ödediğimiz bu bedel salgından tamamen kurtulmamıza fayda sağlar. Kısıtlamaların işe yaraması da tamamen hayatımızdan çıkması da onlara ne kadar uyacağımız ile ilgili.Eğer bir defada bu kısıtlardan ve hastalıktan kurtulmak istiyorsak hep birlikte tedbir ve kısıtlamalara uymalıyız. Bunun ne kadar zor bir talep olduğunun farkındayım " ifadelerine yer verdi.
Aşı programı ile toplumsal bağışıklığı elde etmeden eski günlerimize dönmek kolay olmayacak diyen Bakan Koca " Bu süreci kısaltmak için yapmamız gereken kısıtlama ve tedbirlere uymaktır." dedi.
Aşı tedarikinin önümüzdeki iki ay için güçleştiğini ancak sonrasında aşı bolluğu yaşanmasının beklendiğini belirten Bakan Koca, "Aşı üreticisi sayısı her geçen gün artmaktadır. Üretilen aşıların üretim kapasiteleri de artıyor. Bildiğiniz gibi ülkemizde iki aşı kullanıma girdi. üçüncü olarak ise sputnik aşısının acil kullanım onayı için son aşamaya gelindi ve aşı tedariki için bir anlaşma da yapıldı" dedi.
Türkiye Sputnik aşısından 6 ay içinde 50 Milyon doz almak üzere anlaşmayı imzaladı diyen Koca ilk sevkiyatın Mayıs ayı içerisinde gerçekleşeceğini duyurdu. Sputnik aşısının Türkiye'de üretilmesi için de teknoloji transferi yapılacağını ifade eden Koca " Haziran ayı ile birlikte Biontech aşısının da teslim alınan miktarı 30 Milyon dozu geçmiş olacak. Bugün yaptığımız Bilim Kurulu Toplantısında aşıyı geliştiren Uğur Şahin hocamızın da görüşünü alarak Biontech aşısının iki dozunun uygulanması arasındaki sürenin 6-8 hafta olarak uygulanmasına karar verilmiştir. Sinovac için ise zaman zaman sevkiyatta yavaşlamalar yaşansa da  artan kapasiteyle birlikte elimize ulaşan doz miktarı da  artacak" dedi.
Yerli aşıların sahaya çıkmaya hazırlandığının müjdesini veren Koca " Yerli inaktif aşımız faz 2 denemelerini tamamladı. Sonuçların değerlendirilmesini takip eden önümüzdeki birkaç gün içinde faz 3 denemelerinin hazırlıkları başlayacaktır. Bu yaygın kullanım öncesi son aşamadı. İkinci inaktif aşımız ise Ankara Şehir Hastanesi Klinik Araştırma Merkezinde faz 1 aşamasına başlamış ve ilk gönüllülerin aşılanmasını tamamlamıştır.  Faz 1 çalışması devam eden bir diğer aşı adayımız olan virüs benzeri parçacık aşısı ise ilk gönüllülerinin tamamını aşılamış durumdadır. Mayıs ayı sonunda faz 2 çalışmasına geçilmesi hedeflenmektedir." dedi.
Koronavirüsle mücadelede mutasyonların virüsün ömrünü uzatsa da bir sonu olduğunu belirterek şu an ülkemizde en çok görülen mutasyon türünün İngiltere varyantı olduğunu dile getirdi. Son olarak istanbulda 5 kişide Hindistan varyantına rastlandığını ifade etti.

Koca "İçinde bulunduğumuz dönemin salgının kontrol altına alınması ve yaygın aşılanmadan önceki son kısıtlama olmasını temenni ediyorum. Bu temennimin gerçekleşmesi için bu dönemi iyi değerlendirmeli ve sorumlu davranarak kısıtlama ve tedbirlere uyumlu hareket etmeliyiz. Sözün gücünün azaldığının farkındayım ama sizin gücünüzden hiç endişem yok. Çok direndiniz, çok mücadele ettiniz ve yoruldunuz. Sizlerden ricam bir seferberlik hali ile mücadeleye katılmanızdır. Bu mücadelenin galibi bizler olacağız. Ramazan Bayramını huzurla karşılamak için birlikte mücadele edelim." diyerek sözlerini noktaladı
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan İşçi Kıyımı Söylentilerini Net Bir Dille Yalanladı
Başkan Seçer, Mersin Halkıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali Boltaç Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
Carettalar Gölgaşı Bld. Ted Ankara’ya Fark Attı, MSK’nın Galibiyet Serisi Sürüyor
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, 31 Mart Seçimlerindeki Rakiplerine Seslendi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Now Tv’de İlker Karagöz’e Konuştu
Büyükşehir’den Mersin’in Doğu Girişine Gerdanlık Gibi Yol, Liman Yolu Yenilendi
Mersin’in Mut İlçesinde Devrilen Tarım Aracının Sürücüsü Hüseyin Bozca Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer, Atıksu Arıtma Tesisi Ve Tarımsal Destek İçin Gülnarlılarla Buluştu
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor