Samsun'da 2026 yılı fındık hasat sezonu öncesi rekolte tespit çalışmaları başladı. Çalışmalar, Salıpazarı ilçesi Alanyakın Mahallesi'nde bulunan bir fındık bahçesinde gerçekleştiriliyor. Burada, ekipler tarafından dal üzerindeki çotanaklar sayılarak detaylı inceleme yapılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın koordinasyonunda, çeşitli paydaş kurumların katılımıyla yürütülen rekolte tespit çalışmaları, 14 kişilik bir komisyon tarafından il genelindeki bahçelerde devam ettiriliyor.
Bilimsel Yöntemlerle Tespit
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, rekolte tespitinin her yıl bilimsel yöntemlerle yapıldığını belirtti. Yılmaz, "Rekolte çalışmaları bakanlığımızın talimatları ve paydaş kurumların katılımıyla gerçekleştiriliyor. 14 kişilik bir komisyonumuz var. Bu komisyon il genelinde rekolte sayımını sürdürüyor. Fındık, ülkemiz için önemli bir ihraç ürünüdür. Bu ürünün rekolte tespiti her yıl yapılmakta ve gerçeğe en yakın rakamların tespit edilmesi amaçlanmaktadır" dedi.
Fındık Üretimi ve Çiftçiler
Samsun'da yaklaşık 125 bin hektar alanda fındık üretimi yapıldığını ifade eden Yılmaz, "İlimizde yaklaşık 50 bin çiftçimiz fındık tarımı yapıyor. Fındık, Samsun için son derece önemli bir üründür. 13 ilçemizde fındık tarımı gerçekleştiriliyor. Bugün 10’uncu ilçemizde rekolte çalışmalarını sürdürüyoruz. Kalan 3 ilçede ise bu hafta sonuna kadar tespitleri tamamlayacağız. Ardından Samsun'un 2026 yılı fındık rekoltesini belirleyerek bakanlığımıza bildireceğiz" şeklinde konuştu.
Daha İyi Bir Sezon Beklentisi
Geçen yıl yaşanan zirai don olayının üretimi olumsuz etkilediğini hatırlatan Yılmaz, "2025 yılında yaşanan don olayı, özellikle 300 rakımın üzerindeki alanlarda büyük zarara yol açmıştı. Hatta 800-900 rakımın üzerindeki bölgelerde hiç fındık olmamıştı. Ancak bu yıl daha iyi bir sezon bekliyoruz. Çarşamba, Terme ve Ayvacık ilçelerinde çalışmalarımız devam ediyor. Fındığın yoğun olarak üretildiği bu ilçelerde yapılacak incelemelerle tablo daha netleşecek" ifadelerini kullandı.
Rekolte çalışmalarının yaklaşık 20 gün sürmesi bekleniyor. Yılmaz, "Çalışmalar kapsamında il genelinde 86 bahçede inceleme yapmaktayız. Seçilen bahçeler, sahil, orta ve yüksek kesimlerdeki tüm çeşitleri temsil edecek şekilde belirlenmiştir. Ekipler, daldaki çotanakları saymanın yanı sıra, 100 daldan alınan fındıkların kırılarak sağlam dane oranının da tespit edilmesine çalışıyor" şeklinde konuştu.