Samsun'da Profesör Özkaya, Kadınların Geç, Erkeklerin Erken Öldüğünü Açıkladı

Samsun'da Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Özkaya, kadınların erken tanı sayesinde daha az ölüm riski yaşadığını belirtti. Erkekler ise grip sonrası belirtileri ihmal ediyor.

Samsun'da Profesör Özkaya, Kadınların Geç, Erkeklerin Erken Öldüğünü Açıkladı
Samsun'da Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Özkaya, kadınların erken tanı sayesinde daha az ölüm riski yaşadığını belirtti. Erkekler ise grip sonrası belirtileri ihmal ediyor.
Google News'te Abone Ol

Prof. Dr. Özkaya, salgın sonrası erkeklerde ani ölümlerin arttığını ifade etti. Kalp krizine benzer ani ölümlerin, özellikle viral enfeksiyonlar sonrasında meydana gelen ‘kalp gribi’ tablosuyla ilişkili olduğunu belirtti. Kovid-19, influenza, Coxsackie, adenovirüs ve RSV gibi virüsler, üst ve alt solunum yollarına yerleşerek ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve eklem ağrıları ile başlamakta, bu süreç göğüs ağrısı ve nefes darlığı ile devam edebilmektedir.

Bu durumun, günlük hayatın içinde aktif olan genç erkek ve çalışan grupta daha sık görüldüğünü belirten Özkaya, gençlerin grip benzeri şikayetler sonrasında gelişen öksürük ve nefes darlığını ihmal ettiklerini, bu nedenle acil servise başvurduklarını kaydetti.

Özkaya, "Acil servise başvuran grip hastalarının çoğunda benzer tablo görülüyor" dedi. Tipik kalp krizinden farklı bir seyir izlediği için genç erkeklerin doktora gitmediğini ifade eden Özkaya, "Ani heyecan oluşturan durumlarda kalp krizi benzeri ani solunum ve kalp durmaları gözleniyor. Halk arasında ‘kalp gribi’ olarak bilinen bu durum, virüslerin oluşturduğu kan plazma toksisitesinin kalp damar duvarı ve kalp kasında oluşturduğu hasar sonucu kalp krizi belirtileri veriyor. Artık kalp ve damar hastalıklarının temelinde enflamasyon ve enfeksiyonların da etkili olduğunu biliyoruz. Bu durum, pulmoner emboli (akciğerde kan pıhtısı), kalp krizi, perikardit (kalp zarı iltihabı), kalp yetmezliği veya viral miyokardit (kalp kası iltihabı) bulguları ile karşımıza çıkıyor. Göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayeti ile acile başvuran grip hastalarının birçoğunda benzer durumlar görülmektedir. Erken fark edilirse uygun tedavi ile iyileşme sağlanırken, geciken vakalarda ani ölüme kadar gidebiliyor" diye ekledi.

Özkaya, rahatsızlığın her yaş grubunda görülebileceğini ancak özellikle 20 ila 50 yaş arasındaki erkeklerde daha sık ölümcül seyrettiğini vurguladı. Genç erkeklerin, günlük hareketlilikleri nedeniyle belirtilerin farkına varamadığını ifade eden Özkaya, gripten 1-2 hafta sonra eforla gelen göğüste batma, yanma, baskı hissi, nefes darlığı, sırt üstü yatarken artan göğüs ağrısı ve çarpıntı gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini söyledi. En yüksek riskin enfeksiyondan sonraki ilk üç gün içinde olduğunu, ancak bu riskin 90 güne kadar sürebileceğini belirtti.

Kadınların ise daha duyarlı davranarak en ufak şikayetlerinde doktora başvurduğunu dile getiren Özkaya, bu durumun erken tanı ve tedavi ile kadınlarda ani ve erken ölüm riskini azalttığını ifade etti.

Özkaya, Türkiye için dikkat çekici bir değerlendirme yaparak, "Ülkemiz için şunu söylemek mümkün; kadınlarımız hasta ve geç, erkeklerimiz ise sağlıklı ve erken ölüyor" dedi. Vatandaşların, Sağlık Bakanlığı’na bağlı ilçe düzeyindeki Sağlıklı Hayat Merkezlerine başvurarak gerekli sağlık kontrollerini yaptırabileceklerini hatırlatan Özkaya, erken tanı ve düzenli takip ile risklerin azaltabileceğini vurguladı.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin