Silahla Vurulan Gezgin, Bir Sonraki Göç Mevsimini Bekleyecek

Adana’da silahla vurularak, bacağından yaralanan leylek, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarsus Hayvan Parkı’nın yeni misafiri oldu.

15 Eylül 2019 Pazar, 10:30
Silahla Vurulan Gezgin, Bir Sonraki Göç Mevsimini Bekleyecek
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi veterinerleri tarafından tedavi altına alınan leyleğe “Gezgin” adı verildi. Kısa sürede Hayvan Parkı’nın maskotu haline gelen Gezgin, tedavi süreci bittikten sonra bir sonraki göç döneminde doğaya salınacak.
Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yaban hayatı koruma, kurtarma ve rehabilitasyon hizmeti veren Tarsus Hayvan Parkı’nın yeni misafiri, bacağından vurularak yaralanan leylek oldu. Veteriner hekimlerin “Gezgin” adını verdiği leylek, tedavisi tamamlanmak üzere Tarsus Hayvan Parkı’na getirildi. Silahlı yaralanmaya bağlı olarak, sağ bacağına saçma saplanan ve göç mevsimini kaçıran Gezgin, bir sonraki göç dönemine kadar Tarsus Hayvan Parkı’nın misafiri olacak.
“Göç döneminde çok fazla yaralı leylek geliyor”
Tarsus Hayvan Parkı Müdürü ve Veteriner Hekim Mesut Özdemir, Gezgin’in tedavisinin devam ettiğini ve ilkbaharda doğaya salmayı planladıklarını ifade etti. Özdemir, “Göç dönemi olduğundan dolayı gerek ilkbahar, gerekse sonbahar dönemlerinde yoğun bir şekilde yaralı leylek vakaları geliyor. Gezgin de bunlardan biri. Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri, Adana bölgesinden ayağından ateşli silahla vurulan leyleği bize getirdiler. Bizde yaklaşık 10 gündür tedavi ediliyor. Öyle görünüyor ki Gezgin, önümüzdeki göç mevsimi olan ilkbaharda doğaya tekrar salınacak. İlkbahara kadar zaten ancak kendini toparlar” diye konuştu.
Tekrar göç edebilmek için iyileşmeyi bekliyorlar
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarsus Hayvan Parkı’nda farklı nedenlerle yaralanmış halde bulunan yaklaşık 10 leylek bulunuyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri tarafından yaralı halde bulunan leylekler, Tarsus Hayvan Parkı’na getiriliyor. Genellikle Mersin, Tarsus ve Adana bölgelerinden gelen ve tedavileri yapılan leylekler, bir sonraki göç mevsimine kadar hayvan parkının misafiri oluyor. Tekrar uçamayacak durumlarda olanlar ise koruma altına alınarak, Tarsus Hayvan Parkı’nın ömürlük misafirleri oluyor.
Leylek ölüm ve yaralanmalarının en büyük nedeni kentleşme, elektrik telleri ve insan faktörü
Leylekler, Tarsus Hayvan Parkı’na genellikle elektrik teline takılma, yorgun düşme, çarpma, düşme ve insanlar tarafından yaralanma vakaları ile getiriliyor. Leylek yaralanmalarında en önemli nedenlerin başında ise kentleşme, elektrik telleri ve insan faktörü geliyor.
Bu faktörler sebebiyle her geçen gün leyleklerin beslenebilecekleri ve özellikle dinlenebilecekleri korunaklı alanlar azalıyor.
Mersin göç yollarında önemli bir konumda
Sonbahar göçleri ise Ağustos ayının başında başlıyor ve Eylül’ün ortasına kadar yoğun şekilde sürüyor.
Dünyanın kuzey yarım küresindeki çeşitli yerlerinde olduğu gibi Türkiye’de de leylekler, kırlangıçlar ve daha birçok kuş türünün sonbahar geldiğinde binlerce kilometreyi aşarak Afrika’ya göç ettiği biliniyor.
Mersin ve Hatay ise Akdeniz’i aşıp kara kıtaya varmadan önce leyleklerin göç yolu güzergâhında karada bulunan son Türkiye topraklarını oluşturuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan İşçi Kıyımı Söylentilerini Net Bir Dille Yalanladı
Başkan Seçer, Mersin Halkıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali Boltaç Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
Carettalar Gölgaşı Bld. Ted Ankara’ya Fark Attı, MSK’nın Galibiyet Serisi Sürüyor
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, 31 Mart Seçimlerindeki Rakiplerine Seslendi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Now Tv’de İlker Karagöz’e Konuştu
Büyükşehir’den Mersin’in Doğu Girişine Gerdanlık Gibi Yol, Liman Yolu Yenilendi
Mersin’in Mut İlçesinde Devrilen Tarım Aracının Sürücüsü Hüseyin Bozca Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer, Atıksu Arıtma Tesisi Ve Tarımsal Destek İçin Gülnarlılarla Buluştu
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor