Toroslar’da Eğitimcilere Geri Dönüşüm Semineri

Geleceğe daha temiz ve daha yaşanılabilir bir çevre bırakmak adına çalışan Toroslar Belediyesi, Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) işbirliğinde ilçedeki ilkokullarda görev yapan öğretmenlere yönelik geri dönüşümle ilgili eğitim semineri düzenledi.

26 Kasım 2019 Salı, 15:51
Toroslar’da Eğitimcilere Geri Dönüşüm Semineri
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen eğitim semineri, ÇEVKO Eğitim Şefi Ethem Murat Anaç tarafından verildi. Anaç, katılımcılara sinevizyon eşliğinde ‘Geri Kazanımın Yerküre için Önemi ve Türkiye’de Geri Dönüşüm’ konusunda bir sunum yaptı.

Anaç, “Yılda 30 Milyon Ton Atık Çöpe Atılıyor”

Türkiye’de yılda 30 milyon ton atığın çöpe atıldığını dile getiren Anaç, “Ülkemizdeki her insan günde yaklaşık 1,2 kilogram çöp üretiyor. Bu yıl da yaklaşık 30 milyon ton, bir başka deyişle beş milyon kamyon dolusu çöp demek. Sadece Türkiye’nin çöplerini taşıyan bu beş milyon kamyonu uç uca eklediğimizde dünyamızın çevresini bir kez dolaşıyor. Tabi burada özellikle sadece Türkiye’nin bir yıllık çöplerinden bahsediyoruz. 192 ülke daha var dünyada. Bu dünya için çok büyük bir sorun. Çözümü de çöp. Kullandıktan sonra işe yaramayan şeyler diye geçer. Ama aslında bizim çöp zannederek atığımız çok şeyi defalarca, kimilerini de sonsuza dek kullanabilme şansımız mevcut” dedi.
Geri kazanım yöntemlerinin; tekrar kullanım, kompostlaştırma ve yakma (Enerji elde etme) olduğunun altını çizerek örneklerle anlatan Anaç, “Kompostlaştırma, organik atıkların basınç, sıcaklık ve nem gibi faktörler taklit edilerek biraz da biyolojik desteklerle çözülmesinin sağlanması ve zenginleştirilmiş toprak üretimidir. Bir nevi gübre üretimi olarak bahsedebiliriz. Ortaya çıkan malzeme tarımda, park ve bahçelerde destekleyici eleman olarak kullanılıyor. Ülkemizde kompost ile ilgili çeşitli tesisler kurulmaya başlandı” şeklinde konuştu.
Her atığın çöp olmadığını ve kaynak olduğunu da hatırlatan Anaç, “Ülkemizdeki atıkların örnek olarak yüzde 35-40’ı, hacim olarak yüzde 55-60 civarı geri dönüştürülebilen malzemelerden oluşuyor. Bunların da yarısı biz tüketicilerin gündelik hayatta kullandığımız ambalaj atıkları. Belediyeler ve onların anlaşmalı olduğu kurumlar tarafından bu atıklar toplanıyor ve önce ayırma tesislerine gidiyor. Burada 13 farklı türe ayrılıyor ve her biri yeniden hammaddeye dönüşüyor” ifadelerinde bulundu.
ÇEVKO Eğitim Şefi Ethem Murat Anaç, sunumun ardından Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’a çevreci ve geri dönüşüm konusunda gösterdiği önemli çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Başkan Yılmaz, “Geri Dönüşüm Bilincinin Yaygınlaşmasını Hedefliyoruz”

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, geri dönüşüm çalışmalarının doğal kaynakların korunmasının yanı sıra ekonomiye de katkısının büyük olduğunu söyledi.
Toroslar’da hayata geçirdikleri ‘Sıfır Atık’ projesinin sistemli ve programlı bir şekilde devam ettiğinin bilgisini veren Başkan Yılmaz, çocukların çevre bilincinin gelişmesinde aileden sonra en önemli aktörlerin başında öğretmenlerin geldiğini belirterek, ÇEVKO işbirliğinde öğretmenlere yönelik geri dönüşüm üzerine eğitim semineri verdiklerini kaydetti.
Başkan Yılmaz, “Atıkların doğaya verdiği zararın önüne geçebilmemiz için geri dönüşüm konusunda duyarlı olmamız lazım. Gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakmak adına sıfır atık çalışmalarını titizlikle yürütüyoruz” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti