Uzmanlardan Ailelere Altın Niteliğinde Tavsiyeler

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kliniği ve Aile Danışmanlık Merkezi, vatandaşların bilinçlenmesine yönelik eğitimlerine aralıksız devam ediyor.

24 Ekim 2019 Perşembe, 09:29
Uzmanlardan Ailelere Altın Niteliğinde Tavsiyeler
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Belirli aralıklarla çeşitli konularda eğitimlerin verildiği merkezde son olarak Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve Madde Bağımlılığı Eğitimi verildi. Eğitime özellikle ebeveynler yoğun ilgi gösterdi.
Özellikle madde bağımlılığı konusunda aileleri bilgilendiren uzmanlar, madde bağımlılığının en önemli nedeninin aileden uzaklaşmak olduğunun altını çizdi. Uzmanlar, çocuklarının madde kullandığından şüphe eden ailelere de önemli tavsiyelerde bulundu. Öncelikle çocuğa yargılamadan, eleştirmeden ve suçlamadan yaklaşılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, süreçte izlenecek yolları katılımcılarla paylaştı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Büyükşehir Belediyesi Kliniği ve Aile Danışmanlık Merkezi’nde her ay gerçekleştirilen eğitimlerle vatandaşları bilinçlendiriyor. Her ay belirli konularda eğitimin verildiği merkezde Ekim ayının eğitim konusu ise Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve madde bağımlılığı oldu.
Merkezde gerçekleştirilen eğitim, ergen, yetişkin ve aile danışmanlığı yapan Uzman Klinik Psikolog Yücel Şavklı ve Uzman Klinik Psikolog Gizem Kıtlıkoğlu tarafından verildi. Uzman psikologlar tarafından verilen eğitimlere özellikle ebeveynler yoğun ilgi gösterdi.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun ne olduğu anlatıldı
Eğitimin ilk oturumunda, çocuk psikiyatrisi bölümlerine sıkça başvuru yapılan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu konusu konuşuldu. Okul öncesi dönemden yetişkinliğe kadar geçen süreçte değişik bulgularla devam eden kronik bozukluğun, tedavi edilmediğinde ruhsal, sosyal ve akademik sorunlara yol açtığı anlatılırken, tedavi süreci ve süreçte dikkat edilmesi gereken konular ile ilgili katılımcılara bilgi verildi.
Madde bağımlılığı konusuna dikkat çekildi
Eğitimin ikinci oturumunda ise madde bağımlılığının geniş kapsamlı tanımı yapılarak, bağımlılık yapan maddeler, bağımlılığın genel risk etkenleri, okul öncesi, ilköğretim dönemi ve ergenlik dönemi genel risk etkenleri konularında konuşuldu.
Oturumun sonunda ailelere koruyucu ve destekleyici tutum ve önlemler, madde kullanımından şüphelenme sürecinde yapılabilecekler ve çocuğun madde kullandığını öğrenen anne-babanın bu süreçte nasıl davranması gerektiği gibi önemli bilgiler verildi.
Eğitimde ailelere, çocuk ve gençlerin aileden uzaklaşma nedenleri anlatılırken, aileden uzaklaşmanın sonucunda bireyin kendi güvenliğini tehlikeye atacak farklı kişi ve gruplara yakınlaşacağı konusunda uyarılarda bulunuldu. Konuyla ilgili ailelere tavsiyede bulunan uzmanlar, çocuğu her yönüyle tanımaya çalışmanın, gelişimsel özelliklerini bilmenin ve gereksinimlerini doğru yorumlayabilmenin önemine dikkat çekti.
Çocuğunuzun madde kullandığında şüpheleniyorsanız dikkat!
Madde bağımlılığı konusunda anne ve babalara detaylı bilgilendirme ve yönlendirme yapan uzmanlar, çocuğunun madde kullandığından şüphe duyan anne ve babalara da tavsiyelerde bulundu. Öncelikle çocuğa yargılamadan, eleştirmeden ve suçlamadan yaklaşılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, süreçte izlenecek yolları şu şekilde sıraladı:
“Madde kullanımından şüphelenildiğinde, çocuk fark ettirilmeden izlenmeli. Kullanıldığından şüphe edilen bağımlılık yapıcı madde ile ilgili bilgi edinilmeli. Öfke ve duygu durumunun kontrol edildiğinden emin olup, hazır hissedildiğinde iyi bir konuşma ortamı oluşturup konuşulmalı. Duygu ve düşünceler net bir şekilde paylaşılmalı. Çocuk bu durumu reddettiğinde, izlemeye devam edilmeli, sonrasında tekrar konuşmak denenmeli. Tekrar izlemeye devam edilmeli ve sonrasında yeniden konuşma denenmeli. Yine reddetme söz konusu olursa hakem niteliğindeki üçüncü bir şahıstan yardım alınması önerilmelidir.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”