Van Gölü Havzası'nda yaralanmış veya doğal yaşam alanlarından kopmuş birçok kanatlı ve memeli yaban hayvanı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi ediliyor. Merkez, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 14. Bölge Müdürlüğü, jandarma, polis ve vatandaşların iş birliğiyle gelen hayvanlara kapsamlı bir rehabilitasyon süreci sunuyor. Tedavi sürecinin ardından bu hayvanlar, doğal habitatlarına geri bırakılmakta.
İHA muhabirine bilgi veren Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü Havzası’ndaki tüm yaban hayvanlarıyla ilgilendiklerini belirtti. Prof. Dr. Aslan, "Merkezimizde yaralı ve güçten düşmüş yaban hayvanlarını tedavi ederek doğaya kazandırmanın yanı sıra, yasadışı yollarla yakalanan ve ticareti yapılan hayvanları da rehabilite ediyoruz. CITES belgesi bulunmayan hayvanların tekrar doğaya kazandırılması veya uygun hayvanat bahçelerine nakledilmesi için gerekli süreçleri yürütmekteyiz." dedi.
Yasa dışı avcılıkla mücadele çerçevesinde, el konulan kekliklerden memeli ve yırtıcı türlere kadar geniş bir yelpazede hizmet verdiklerini ifade eden Aslan, "Yasadışı yollarla toplanan keklikler ve diğer türlerin rehabilitasyonunu merkezimizde tamamlayarak, bu hayvanların tekrar doğal yaşam alanlarına dönmesini sağlıyoruz." şeklinde konuştu.
