Sorgun ilçesinde, bozkırda fındık yetiştirme çabasıyla dikkat çeken Yahya Kızılkaya, "Bozkırda fındık yetişmez" diyenlere inat, Aşağıcumafakılı köyündeki 5 dönümlük arazisinde başarılı bir şekilde fındık üretmeye başladı. Ordulu arkadaşlarının tavsiyesi doğrultusunda, memleketinde fındık fidanlarını toprakla buluşturan Kızılkaya, çevresindeki olumsuz yorumlara rağmen pes etmedi. Çeşitli fındık türlerini denedikten sonra, bölgenin iklimine en uygun tür olan ‘çakıl fındığı’na karar verdi ve dikiminin üçüncü yılında verim almaya başladı. Toplamda 10 dönümlük arazisinin yarısını fındık bahçesine dönüştüren Kızılkaya, ilerleyen yıllarda bahçesindeki ceviz ağaçlarını da sökerek tüm arazisinde fındık üretmeyi hedefliyor.
Ordu'dan Gelen Tavsiyeler
Yahya Kızılkaya, "Burası bozkır ve boş bir tarlaydı. Ordu'daki arkadaşlarım buraya geldiğinde, neden boş beklettiğimi sordular. Onlar, ‘Burayı güzel bir fındık bahçesi yapalım’ dediler. 3 yıl önce dikim yaptık ve bu yıl ürün almaya başladık. Geçen sene soğuk havalar nedeniyle don olayları yaşandı. Ancak bu sene daha iyi bir verim elde ettik. Arkadaşlarım buranın iklime uygun olduğunu, fındık yetiştirmenin mümkün olduğunu söylediler. İyi ki fındık dikmeye karar vermişim" diye belirtti.
Denemelerin Getirdiği Başarı
Olumsuz yorumlarla karşılaştığını söyleyen Kızılkaya, "Çevremdekiler ‘Olmaz’ dediler. Başlangıçta hevesim kırılmıştı ama denemeye karar verdim. En fazla 3-5 sene zahmet çekerim, diye düşündüm. Şu anda sıkıntı yok ve verim almaya başladım. Bu benim üçüncü denemem. Ordu'da farklı fındık çeşitleri var ama çakıl fındığı buraya en uygun olanı. Dayanıklı ve geç açtığı için don olaylarından etkilenmiyor" dedi.
Gelecek Yıllar İçin Umut Verici Verim
Kızılkaya, "Bahçemin yarısını fındık ekimi ile değerlendiriyorum. Toplamda 10 dönüm arazim var, 5 dönümünü fındık bahçesi yaptım. Gelecek sene cevizleri de sökerek tamamını fındığa çevireceğim. Buranın Karadeniz ile iklim farkı yok. Bu yıl altıncı aya kadar yağışlar kesilmedi. Geçen yıl 8-10 kilo kadar fındık aldım. Don olayları nedeniyle ürün miktarı azaldı. Ancak bu yıl verim artışı bekliyoruz. Arkadaşlarım, dördüncü seneden sonra tam verim alacağımı ifade ettiler" diye ekledi.