Yozgat’ta bir dizi etkinliğe katılan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, burada Yozgat Valiliği’ni ziyaret etti. Bakan Tekin, 13 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirilecek LGS ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bu yıl toplam 1 milyon 274 bin 629 öğrenciden 1 milyon 22 bin 658 öğrencinin sınava girmek üzere başvurusunu yaptığını ifade eden Tekin, öğrencilerin yaklaşık yüzde 80’inin sınava katılacağını söyledi. Sınav, Türkiye genelinde 81 ilde 920 ilçede ve yurt dışında 8 ülkede 11 sınav merkezinde yapılacak. Toplamda 4 bin 255 okulda ve 64 bin 737 sınav salonunda gerçekleştirileceği bilgisini de verdi. Bakan Tekin, böyle büyük bir organizasyonda görevli olan tüm personele başarılar diledi.
Beslenme Paketi Uygulaması
Bakan Tekin, LGS öncesinde öğrenci motivasyonunu artırmak ve sınav kaygısını azaltmak amacıyla yeni bir uygulama başlatıldığını duyurdu. Sınav esnasında öğrencilere dağıtılacak beslenme paketinin içeriği hakkında bilgilendirme yapıldığını belirten Tekin, 924 bin 191 öğrencinin bu hizmetten yararlanmak istediğini ifade etti. Beslenme paketinin içerisinde kuru meyveli yulaflar, ceviz, kuru üzüm ve su gibi sağlıklı yiyeceklerin bulunacağını kaydetti. Beslenme paketi talep etmeyen öğrencilerin ise sadece içme suyu alacağını vurguladı. Ayrıca, öğrencilerin sağlık durumları ve alerji riskleri göz önünde bulundurularak kapsamlı bir planlama yapıldığını da ekledi.
Sınav Güvenliği Önlemleri
Sınav güvenliği ile ilgili bilgiler veren Bakan Tekin, 2026 Merkezi Sınavı kapsamında toplam 400 bin personelin görev alacağını ve bu yıl yeni bir uygulama başlatıldığını aktardı. Sınav güvenliğinin sağlanması amacıyla öğretmenler odasında sınav evraklarının dağıtımında canlı kamera kayıtları uygulamasının hayata geçirileceğini belirten Tekin, bu kayıtların bakanlık tarafından izleneceğini ifade etti. Ayrıca sınav esnasında görev alacak personel arasında 20 bin bölge yürütme üyesi, 48 bin kolluk kuvveti ve 260 bin salon görevlisi olacağını da sözlerine ekledi.
Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
Bakan Tekin, sınava girecek öğrencilere başarılar dileyerek, sınav sonuçlarının 10 Temmuz’da açıklanacağını bildirdi. Bu yıl sınav sonuçlarıyla ilgili yeni bir uygulama başlatıldığını ifade eden Tekin, öğrencilerin sonuçları aldıktan sonra bir yapay zeka robotu aracılığıyla istedikleri okul türüne göre okul bilgilerini görüntüleyebileceğini belirtti. Öğrencilerin geleceği için emek veren öğretmenlere ve diğer görevlilere de teşekkür etti.