Karadeniz Ereğli Su Ürünleri Kooperatifi'nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Bozhane balıkçı esnafı ile çevre il ve ilçelerden gelen balıkçılar katıldı. Kooperatif Başkanı Murat Toprak, kafes balıkçılığı projesine karşı çıkışlarının bireysel olmadığını, tamamen üyelerin taleplerine dayandığını ifade etti. Toprak, "Karadeniz Ereğli-Alaplı arasında planlanan bu proje, küçük ölçekli balıkçıların geçim kaynaklarını tehlikeye atabilir. Bu durum, rekabet şartlarını olumsuz etkileyebilir ve deniz üzerindeki faaliyet alanlarını daraltabilir. Hiçbir proje, balıkçılarımızın emeğinin ve geleceğinin önüne geçemez," dedi.
Toprak, projeye karşı olmadıkları yatırımların da bulunduğunu, ancak bu tür girişimlerin mevcut düzeni bozmayacak şekilde planlanması gerektiğini belirtti. Sürecin şeffaf bir şekilde yürütüleceğini vurgulayan Toprak, birlik ve beraberlik mesajı verdi.
Çevresel Etkiler Üzerine Uyarılar
Mali Müşavir Adnan Manaş, kafes balıkçılığının çevresel etkilerine dikkat çekti. Manaş, denizde yoğun şekilde yapılan kafes balıkçılığının, yem atıkları ve kimyasal kullanımı nedeniyle deniz kirliliğine yol açabileceğini belirtti. Oksijen seviyesinin düşmesiyle birlikte ekosistemin zarar görebileceğine dikkat çeken Manaş, "Bu proje hayata geçirilirse sadece balıkçılar değil, bölgedeki tüm kıyı yerleşimleri olumsuz etkilenecek," dedi.
Destek İçin Birlikte Hareket
Toplantıya katılan Kozlu, Alaplı, Kocaali, Akçakoca ve Karasu su ürünleri kooperatif başkan ve yöneticileri de Bozhaneli balıkçılara destek verdiklerini ifade etti. Katılımcılar, projeyi eleştirerek, bölge balıkçılığı ve denizcilik faaliyetlerine zarar vereceğini savundu. Akçakoca Su Ürünleri Kooperatif Başkan Yardımcısı Çağdaş Özer, "Bu proje devreye girerse, biz Ereğli balıkçıları ile birlikte avlanmaya başlayamayacağız. Melen tarafına yönelmek zorunda kalacağız," diyerek endişelerini dile getirdi.
Toplantı sonunda balıkçılar, kafes balıkçılığı projesine karşı ortak hareket etme ve süreci birlikte takip etme kararı aldı.
