Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen "MONİTUM Faaliyeti" sonucunda, İsrail İstihbarat Servisi’ne çalıştığı belirlenen iki kişiyi yakaladı. Gözaltına alınan şahıslar arasında Mehmet Budak Derya ve Veysel Kerimoğlu yer alıyor.
Mermer Ticareti ve Casusluk
Maden mühendisliği alanında faaliyet gösteren Mehmet Budak Derya, 2005 yılında kendi şirketini kurarak Mersin Silifke'de mermer ocağı açtı. Uluslararası ticaret yapmaya başlayan Derya, bu süreçte İsrail İstihbarat Servisi’nin dikkatini çekti. Derya, 2012 yılında Ali Ahmed Yassın kod adlı bir şahıs tarafından ofisinde ziyaret edildi ve iş birliği teklif edildi. Bu durum, Derya için yeni bir iş fırsatı olarak değerlendirildi.
2013 yılı itibarıyla Avrupa'da düzenlenen bir toplantıda, İsrail İstihbarat Servisi mensupları ile bir araya geldi. Toplantıda, Filistin asıllı Türk vatandaşı Veysel Kerimoğlu’nun işe alınması talimatı verildi. Mehmet Budak Derya, Kerimoğlu ile birlikte yürüttükleri faaliyetler hakkında bilgi paylaşımında bulundu.
İstihbarat İlişkileri ve Ticari Faaliyetler
İsrail İstihbarat Servisi'nden aldığı talimatlarla Veysel Kerimoğlu’nu işe alan Derya, onunla arkadaşlık ilişkisini güçlendirdi. Derya, Kerimoğlu aracılığıyla Orta Doğu’ya yönelik ticari faaliyetlerini artırdı ve burada topladığı bilgileri İsrail servisine iletti. Gazze’ye giriş izni almak için çeşitli girişimlerde bulunarak, aradığı depoların fotoğraflarını da istihbarata gönderdi.
2016 yılı başlarında Veysel Kerimoğlu, Dron parçaları ticareti yapma teklifinde bulundu. Derya, bu girişimi de İsrail İstihbarat Servisi ile paylaştı. Ancak, Dron satışı ile ilgili bağlantılı olduğu Mohamed Zouari, 2016 yılında Tunus’ta suikasta uğradı.
Uzun Süreli İlişkiler ve Gizlilik
Mehmet Budak Derya, 2013 yılından itibaren İsrail istihbaratı ile olan ilişkisini sürdürdü. Bu süreçte birçok istihbaratçı ile üçüncü ülke görüşmeleri gerçekleştirdi. İsrail servisi, operasyonlarının güvenliğini sağlamak amacıyla Derya’ya kriptolu iletişim sistemleri sağladı. 2016 yılında yalan makinesi testine tabi tutulan Derya, bu testi başarıyla geçerek dikkatli davranmaya başladı.
Paravan Şirket Kurma Planları
Ocak 2026’da Derya, yurt dışında paravan bir firma kurmak için İsrail İstihbarat Servisi ile görüşmeler gerçekleştirdi. Bu plan, uluslararası ticari tedarik zincirine sızmayı hedefliyordu. Derya’nın paravan firma ile yapılacak işlemler için banka hesabı açılması, web sitesi tasarımı ve sosyal medya hesapları oluşturulması gibi detaylar ele alındı.
MİT’in Takibi ve Gözaltı
MİT, uzun bir süre bu iki şahsı takip etti. Sonuç olarak, Mehmet Budak Derya ve Veysel Kerimoğlu, MİT, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde gözaltına alındı.