Depozito Yönetim Sistemi ile çevre koruma ve geri dönüşüm oranlarının artırılması hedefleniyor. Bu sistem çerçevesinde, belirli içecek ambalajları için Depozito Katılım Bedeli uygulanmakta. Tüketiciler, depozitolu ambalajları geri iade ederek, ödedikleri depozito bedelini geri alabiliyorlar.
Son dönemde plastik, cam ve metal ambalajlı içeceklerdeki fiyat artışlarıyla ilgili gelen şikayetler üzerine, Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Ankara İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri, bu konuda denetim başlatarak, içeceklerin fiyatlarının nasıl belirlendiğini incelemeye aldı. Denetimler, depozito katılım payının güncellenmesinin ardından fiyat artışlarının olup olmadığını kontrol etmekte.
Denetimler sırasında, ambalajlı su ve diğer depozitolu sıvı ürünlerin fiyat etiketleri ile kasa fiyatları karşılaştırıldı. Bu süreçte, Depozito Katılım Bedeli’nin ürün fiyatına doğru ve şeffaf bir şekilde yansıtılıp yansıtılmadığı kontrol edilmekte. Ayrıca, tüketicilerin yanıltıcı bilgilendirilmesine sebep olabilecek her türlü uygulama da detaylı bir şekilde inceleniyor.
Denetimlerin hedefi, maliyet artışını aşarak tüketici mağduriyeti yaratan fiyat artışlarını tespit etmek. Bu tür haksız fiyat uygulamaları tespit edildiğinde, idari yaptırımların kararlılıkla uygulanacağı da yetkililer tarafından vurgulandı.