Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde, Yüksekalan Mahallesi'nde yer alan Nekropol Müzesi, antik mezarların bulunduğu bir alan olarak dikkat çekiyor. Ancak, müze çevresine kurulmuş olan ağlar, özellikle güvercinler için büyük bir tehdit oluşturuyor. Vatandaşlar tarafından yemlenen güvercinlerin, müze tavanına kurulan tel ağ sistemine takılarak mahsur kaldığı belirtiliyor. Bu durum, birçok güvercinin telef olmasına ve bazılarının da yaralanmasına neden oluyor. Hayvanseverler, tavan kısmında ölü bulunan güvercinleri görünce duruma tepki gösteriyor.
Güvercinin Kurtarılması
Bugün sabah saatlerinde, bir güvercinin ayağının tele takıldığı ihbarı üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 10 metre yükseklikteki telde mahsur kalan güvercin, itfaiye erinin başarılı müdahalesiyle kurtarıldı. Ancak, güvercinin uçmakta zorlandığı ve ayağında bir sorun olduğu gözlemlendi. Aynı bölgede, tel ağlar arasında kalan diğer güvercinlerin de olduğu ve bazılarının telef olduğu kaydedildi.
Hayvan Hakları Savunucularının Tepkisi
Antalya’da hayvan hakları savunucuları, müze önünde bir basın açıklaması yaparak duruma dikkat çekti. Gönüllüler, müze çevresindeki tel ağların kuşların ölümüne yol açtığını belirterek, sorunun çözülmesi için yetkililere çağrıda bulundu. Hayvan Hakları Platformu Türkiye gönüllüsü Özlem Başargil, "Bugün nöbetimizin 5. günü. Nekropol Müzesi’nin tavanına yerleştirilen tel ve ağlar, kuşların hem içeri girmesini hem de dışarı çıkmasını engelliyor. Bu durum, mezarları korumak adına canlıların yok edilmesine neden oluyor. Sayısını bilmediğimiz kadar kuşun hayatını kaybettiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Çözüm Talepleri
Başargil, tel ağ sistemi yerine uygun bir çözüm üretilmesini talep ederek, "5 gündür bekliyoruz ancak hiçbir kurumdan henüz bir yanıt almadık. 5199 sayılı kanuna göre hayvana şiddet suçtur. İlgili kurumlar, bu durumu düzeltmek için harekete geçmelidir. Durumu düzeltmek üzere buraya bir ekip gönderildi, fakat yaptıkları tek şey her tarafa çivi yerleştirmek oldu. Bu kabul edilemez. Daha uygun bir çözüm üretilmesini istiyoruz. Dış mekan kapatılabilir ve kuşlarla birlikte yaşanabilecek bir ortam oluşturulabilir" dedi.
