Büyükşehir'den Yardım Kutuları ile İlgili Açıklama Geldi

Amaçları belli olan kişi ve çevreler tarafından çarpıtılmaktadır"

19 Eylül 2017 Salı, 13:51
Büyükşehir'den Yardım Kutuları ile İlgili Açıklama Geldi
-

18.09.2017 tarihinde bazı basın yayın organlarının sosyal medyada yapılan bir paylaşıma dayanarak yaptıkları Giysi Toplama Kutuları ile ilgili haberler gerçeği yansıtmamaktadır. ‘Mersin’de ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılmak üzere duyarlı vatandaşların evde kullanmadıkları giysi, ayakkabı, battaniye, oyuncak, nevresim gibi tekstil malzemelerinin ranta açıldığı’ tamamen uydurma olup, hayırsever vatandaşlarla ihtiyaç sahibi vatandaşlara aracılık olan bir hizmet bile amaçları belli olan kişi ve çevreler tarafından çarpıtılmaktadır.

İlimiz sınırları içerisinde tüm atık hizmetleri Mersin Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda, çöp toplama hizmeti ise ilçe belediyelerinin sorumluluğundadır. Çöp konteynerlarına her türlü tekstil atıklarının atılması çöp toplama araçlarında mekanik sisteme zarar verdiği için ilçe belediyeleri tekstil atıklarının ayrı toplanması yönünde Belediyemizden yardım istemiştir.

Tekstil atıkları geri dönüşüm kutuları ile toplanmamış olsaydı, doğrudan katı atık bertaraf tesislerinde gömülmek suretiyle bertaraf edilecekti. Büyükşehir Belediyemiz tarafından her yıl yapılan katı atık karakterizasyon çalışmasında tespit edilen ve çöp içerisinde yer alan tekstil atıklarının (Atık karakterizasyon kılavuzunda diğer yanabilen malzeme sınıfı olarak nitelendirilmektedir) tüm çöpün % 17’sini oluşturduğu tespit edilmiştir. Bu yüksek miktar; ilçe belediyeleri için yüksek taşıma maliyeti oluşturduğu gibi, katı atık bertaraf maliyetlerini de yine % 15-17 oranında artırarak, kamu kaynaklarının boşa harcanmasına yol açmaktadır.

Çevre Kanunu’na göre ilçe belediyelerinin sorumluluğu olmadığı için Mersin Büyükşehir Belediyesi bu vb. her türlü atığın çevre ve canlı yaşamı olumsuz etkilememesi için sürdürülebilir çalışmalar yapmaktadır. Tekstil atıklarının çevreyi ve canlı yaşamı olumsuz etkilememesi, bu konunun çözülmesi amacıyla gerekli araştırmalar ve çalışmalar uzman ekiplerimizce yapılmıştır. Türkiye’de birçok ilde (İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Eskişehir, Denizli, Adana, Muğla, Kütahya, Balıkesir, Aydın) tekstil atıkları Mersin’deki sistemin benzeri şekilde yürütülmektedir. Tekstil atıkları; protokol yaptığımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca izinlendirilmiş ve lisanslandırılmış firma tarafından geri dönüşüm kutularında ayrı toplandığı için katı atık bertaraf tesislerine gönderilmeyerek, bu atıkların ekonomiye kazandırılması sağlanmıştır.

Tüm atık toplama kutularının temini, dağıtımı, bakımı, onarımı, tekstil atıklarının toplanması, ayrıştırılması, geri dönüşüm hizmetleri izinli firmalar tarafından yapılmaktadır. Protokol yapmış olduğumuz firma; protokol kapsamında yeni veya ikinci el kullanılabilir kıyafetleri Belediyemize resmi belgeler ile vermektedir. Bu kıyafetler Büyükşehir Belediyemiz tarafından Dosteli Market aracılığı ile ihtiyaç sahiplerine iletilmektedir.

Ayrıca toplanan tekstil atıkları karşılığında Büyükşehir Belediyesi olarak;

·         Türkiye Alzheimer Derneği Yaşlı Yaşam Merkezine,
·         Huzurevlerine,
·         Kadın Konukevlerine,
·         Mersin Üniversitesi Algoloji bölümüne,
·         Onkoloji bölümünde tedavi gören çocuklara,
·         Mersin Şehir Hastanesi yeni doğan ünitesindeki bebeklere,
·         Mersin Valiliğimizin talebi üzerine bazı ihtiyaç sahiplerine,
 

Giysi, medikal ürün desteği, vb. sosyal yardımlar yapılmıştır. Giysi ve sosyal yardımlarımız devam etmektedir.

Görüldüğü üzere Büyükşehir Belediyemizin çevreci bir projesi olan Tekstil Atıkları Geri Dönüşüm Projesi halkımız tarafından gerek yazılı gerek sözlü geri dönüşlerle takdir gören bir projedir. Proje öncesinde tamamen çöp konteynerlarına atılan, atık taşıma ve bertaraf maliyetlerini arttıran tekstil atıkları, bu proje ile birlikte yeniden kullanım ve geri dönüşüm ilkelerine uygun olarak ekonomiye ve istihdama kazandırılmaktadır. Bu projede Mersin ilimizde yaşayan 200’ün üzerinde vatandaşımıza da iş istihdamı sağlanmaktadır. Tekstil üretiminde tüketilen su miktarı ve diğer üretimden kaynaklı oluşan çevre kirliliği, doğal kaynakların harcanması göz önüne alındığında projenin hem çevreci hem de ekonomik girdileri oldukça fazladır. (Örneğin 1 ton kot pantolon üretmek için 70 ton su harcanmaktadır.) Büyükşehir Belediyemiz kullanılabilir malzemeleri hem Dosteli Market hem de çeşitli sivil toplum kuruluşları ile ihtiyaç sahiplerine ulaştırarak, sosyal sorumluluğunu da yerine getirmektedir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan Ayı 2. Birleşimi Gerçekleşti, 2023 Yılı Faaliyet Raporu Oy Çokluğuyla Kabul Edildi
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu’ndan Mersin İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk’e Ziyaret
Mersin’in Tanınan İsmi Gazeteci-TV Programcısı Ahmet Özdemir Hastaneye Kaldırıldı
Mersin Mezitli Soli’de Kaldırımda Duran Bank 2 Kişi Tarafından Çalındı
Mersin Büyükşehir’in Maharetli Ustaları Ekipmanları Baştan Sona Yeniliyor, Maharetli Ustalar Maliyeti Azaltıyor Kesintisiz Hizmet Sağlıyor
Başkan Seçer’den İlçe Belediye Başkanlarına Ziyaret: “Her Zaman Yanı Başınızdayım”