2010 yılında Ergani ilçesinin Fatih Mahallesi muhtarı olan Hakan Kaçar'ın ailesiyle ilgili bir cinayet olayı yaşandı. Ali Haydar Özdil (54) isimli kişi bıçaklanarak hayatını kaybetti. Kaçar, ölen kişinin yakınlarının ifadeleri doğrultusunda gözaltına alınarak tutuklandı. Kaçar, ne kendisinin ne de ifadeleriyle yargılandığı kişilerin olay yerinde olmadığını, bu sebeple çelişkili beyanların kendisi aleyhine kullanıldığını belirtti. Yargılama sürecinde Diyarbakır 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 54 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak daha sonra Yargıtay 1. Ceza Dairesi, cezanın iyi hal indirimi yapılmaması nedeniyle bozuldu ve dosya yerel mahkemeye geri gönderildi.
Yerel mahkeme, bu süreçte Kaçar’a beraat kararı verdi. Ancak dosya tekrar Yargıtay 1. Ceza Dairesine sevk edildi. Yargıtay, beraat kararını yeniden bozarak yerel mahkemeye geri gönderdi. Yerel mahkeme bu kararında ısrar edince, dosya Yargıtay Ceza Genel Kuruluna sevk edildi. Hakan Kaçar, bu süreç hakkında yaptığı açıklamada, "Dosya tam okunsa suçsuz olduğum ortadadır" dedi.
Kaçar, 2010 yılında yaşanan olayda kendisinin ve babasının tutuklandığını, bu sürecin iki yıl sürdüğünü ifade etti. Babasının tahliye edilmesinin ardından kendisine 54 yıl ceza verildiğini belirtti. Yargıtay’a giden dosyada, ifadesinin alınmadan duruşmanın sona erdiğini aktaran Kaçar, 62’nci madde gereğince dosyanın geri gönderildiğini kaydetti. 2016 yılında cezaevindeyken FETÖ darbe girişimi nedeniyle mahkeme heyetinin değiştiğini söyleyen Kaçar, yeni heyetin dosyayı inceleyerek beraat kararını verdiğini aktardı. Ancak bu karar da Yargıtay tarafından bozuldu ve durum hakkında yeni bir değerlendirme yapıldı.
Kaçar, yaşadığı sürecin oldukça karmaşık olduğunu ve sürekli olarak tutuklandığını ifade etti. "Çelişkili iki ifade üzerimde var. Olay yerinde ben nasıl yoksam, o bayanda yoktur. Bu kadın daha önceki bir husumet nedeniyle ismimi vermiştir. Olay esnasında ne ben ne o kadın orada bulunmadık," diye konuştu. Ayrıca, olaydan sonra alınan HTS kayıtlarının talep edilmesine rağmen bazı engellerle karşılaştıklarını belirtti. 54 yıl ceza alan bir mahkumla daha karşılaşmadığını vurgulayan Kaçar, olayın gerçek yüzünü ortaya çıkarmak için mücadelesinin devam edeceğini ifade etti.
