Gaziantep’in simgelerinden biri olan tarihi Zincirli Bedesten, 300 yıldır ayakta duruyor. 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremler sırasında ciddi hasar gören bu yapının restorasyon süreci yaklaşık 3 yıl sürdü. Yeniden şehre kazandırılan Zincirli Bedesten, Gaziantep’in kültürel mirası arasında önemli bir yere sahip.
Kültür ve Turizm Bakanlığı önderliğinde Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon, Zincirli Bedesten’in tarihi ve mimari değerini koruma amacı taşıyor. 1718 yılında Darendeli Hüseyin Paşa tarafından inşa edilen bu yapı, kurulduğu günden bu yana ticaret ve turizm merkezi olarak işlev görüyor. Daha önce 1957’de yangın, 2008’de ise onarım nedeniyle restore edilmişti.
Zincirli Bedesten, binlerce yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen, depremlerde yaşanan hasar nedeniyle uzun bir süre kapalı kalmak zorunda kaldı. Şimdi ise, yeniden ziyarete açılan bu tarihi mekan, yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya devam ediyor.
Gaziantep’in en işlek tarihi çarşılarından biri olan Zincirli Bedesten, hem geçmişte hem de günümüzde ticari hayatın merkezi olma özelliğini sürdürüyor. Depremlerin yaralarının sarılmaya başladığı bu mekan, esnaf için de yeni bir başlangıç oldu. Üç yıl boyunca iş yerleri kapalı kalan esnaf, yeniden iş hayatına döndü.
Tarihi Zincirli Bedesten Yöneticisi Uğur Kolukısa, 300 yıldır Gaziantep’in ticaretine katkı sağlayan bu yapının, 2 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından 10 Eylül 2023’te yeniden hizmete açıldığını belirtti. Kolukısa, "Deprem sonrası çok zor günlerden geçtik. Şimdi ise bedestenimiz tekrar hareketlendi" ifadelerini kullandı.
Esnaf Ümran Güler, 6 Şubat depreminin ardından yaşanan zorlukları hatırlatarak, "İş yerlerimiz yıkıldı ve yaklaşık 3 yıl işsiz kaldık. Şimdi çarşımız tekrar cıvıl cıvıl oldu" dedi. Zeki Ecim ve Fatih Gökgüz de Zincirli Bedesten’in yeniden açılmasıyla birlikte kentin hareketliliğinin arttığını belirtti.