Gümüşhane’nin sosyal ve ticari hayatının en önemli simgelerinden biri olan 75 yaşındaki İlyas Aslan, 56 yıl boyunca elinden makasını hiç eksik etmedi. Meslek hayatına, 1950 yılında Erzincan’ın Çayırlı ilçesinde dayısının oğlu Kamil Bey’in yanında çırak olarak başlayan Aslan, iki yıllık eğitim sürecinin ardından vatani görevini tamamladı. Askerlik dönüşü Gümüşhane’ye yerleşen Aslan, ilk dükkanını şehrin hafızasında yer edinmiş eski toprak sahadaki ahşap barakalarda açtı. Bugün ise 40 yılı aşkın süredir Kemaliye Camii'nin altındaki dükkanında Gümüşhanelilere hizmet vermeye devam ediyor.
Mesleğin Altın Çağları
İlyas Aslan, terzilik mesleğinin en yoğun dönemlerini Anavatan Partisi (ANAP) iktidarı döneminde yaşadığını belirtti. O yıllarda emniyet mensupları için çok sayıda üniforma diktiğini ifade eden Aslan, "Üst düzey yöneticiler kıyafetlerini getirir, polisler ütüye, düğme dikimine bırakırdı. İşlerimiz çok yoğundu" diyerek o dönemlere olan özlemini dile getirdi.
Meslek Geleceği Üzerine Endişeler
Günümüzde çırak bulmanın neredeyse imkansız hale geldiğini belirten İlyas Aslan, gençlerin zanaat öğrenmek yerine kamu kurumlarında çalışmayı tercih ettiğini söyledi. "Çırak yetiştirme devri bitti. Artık kimse bu mesleği beğenmiyor, durmuyorlar. İlla ki bir daireye girmek istiyorlar" diyerek mesleğin geleceğine dair karamsar bir tablo çizdi.
İlerleyen yaşına ve sağlık sorunlarına rağmen dükkanını her gün aynı heyecanla açan Aslan, müşterilerinin kendisine olan vefasına da değindi. İstanbul’a göç eden eski müşterilerinin Gümüşhane’ye geldiklerinde hala kendisini ziyaret edip iş yaptırdıklarını anlatan Aslan, "Ölene kadar buradayım. Arkadaşlarıma söylüyorum; duyarsanız İlyas dükkanda öldü, o güne kadar devam edeceğim" diyerek mesleğine olan bağlılığını ifade etti.
