Halep'ten 20 Bin Kişi Tahliye Edildi

Halep 20 bin kişi tahliye edildi. İşte detaylar...

20 Aralık 2016 Salı, 19:51
Halep'ten 20 Bin Kişi Tahliye Edildi
-

Suriye'de muhaliflerin kuşatmasında ve Hizbullah kontrolündeki bulunan Fua ile Kefreya beldelerinden çıkan tahliye konvoyu, batı Halep'te rejim güçlerinin kontrolünde olan bölgeye ulaştı. Tahliyelerin ilk gününden bu yana doğu Halep'ten çıkarılanların sayısı 20 bine yaklaştı. Fua ve Kefreya'dan dün sabah saatlerinde yola çıkan tahliye konvoyu da, güvenli şekilde rejim ve rejim yanlısı terörist grupların kontrolündeki batı Halep'e vardı.
BAKAN ÇAVUŞOĞLU AÇIKLADI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Halep'ten muhalif kontrolündeki bölgeye tahliye edilenlerin sayısının son tahliyelerle birlikte yaklaşık 20 bin kişiye ulaştığını bildirdi. Çavuşoğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Son tahliyelerle birlikte Doğu Halep'ten muhalif kontrolündeki bölgeye tahliye edilenlerin sayısı yaklaşık 20 bine ulaştı." ifadesini kullandı. Bakan Çavuşoğlu, ayrıca, bu konudaki çabalarının sürdüğünü kaydetti.
Eş zamanlı olarak rejim kuşatmasındaki doğu Halep'ten çıkan 46 otobüslük konvoydaki otobüslerin tamamı da İdlib'e ulaşmış durumda.


EŞ ZAMANLI TAHLİYE OPERASYONU
Doğu Halep'ten yaklaşık saat önce yola çıkan 20 otobüslük bir konvoy ise Raşidin semtinde rejimin kontrol noktasından geçti. Konvoy, İdlib yönünde muhaliflerin kontrolündeki bölgeye ilerliyor. Tahliye operasyonunu yürüten yerel yetkililerden derlenen rakamlara göre, muhaliflerin kontrolündeki doğu Halep'ten tahliyelerin başladığı perşembe gününden bu yana otobüslerle ve kendi imkanlarıyla İdlib'e ulaşanların sayısı 20 bini geçti.
TÜRKİYE VE RUSYA GARANTÖR ÜLKE
Türkiye ile Rusya'nın arabulucuğuyla önceki gün muhalifler ve rejim ile rejim yanlısı terörist gruplar arasında yeni bir mutabakat gerçekleştirilmişti. İki ülke, yeni mutabakatın garantörü olmuştu. Mutabakata göre, doğu Halep'teki sivil ve muhaliflerin 20 bini pazartesi günü, geri kalanının ise Salı günü tahliye edilmesi öngörülüyor. Buna karşılık, Fua ve Kefreya'dan 3 gün içinde toplam 4 bin kişinin tahliye edilmesi bekleniyor.


FUA VE KEFREYA'DA İHTİYAÇLARI REJİM HAVADAN KARŞILIYOR
Yaklaşık 15 bin Şii nüfusa sahip Fua ve Kefreya'yı, Hizbullah ve İran Devrim Muhafızlarına bağlı militanlar kontrol ediyor. Beldeler 1,5 yıldır muhaliflerin kuşatmasında. Ancak rejim havadan yoğun şekilde insani ve askeri yardım ulaştırıyor. Halkın ihtiyaçları bu şekilde karşılanıyor.
MADAYA'DAN DA GELECEKLER
Mutabakatla, rejim ordusu ve rejim yanlısı teröristlerin kuşatmasında bulunan Şam'ın Madaya beldesi ve Zebadani ilçesinden de tahliyeler gerçekleşecek. Hasta, yaralı ve çocuklardan oluşan bin 500 kişinin bugün çıkartılması bekleniyor.


Otobüslerle taşındılar
Suriye'de Beşşar Esed rejimi ordusu ve rejim yanlısı yabancı terörist grupların kuşatmasındaki Doğu Halep'te bulunan siviller Ameriyye bölgesindeki geçiş noktasında tahliye edilmeyi bekledi. Uzun kuyrukların oluştuğu bölgede siviller gelen otobüslerle güvenli bölgelere taşındı. İranlı General Seyid Cevad komutasındaki rejim yanlısı terör grupları, geçen Perşembe ve Cuma günü, doğu Halep'ten rejim bölgesine giden tahliye konvoylarına saldırmış, toplam 18 sivili öldürmüştü.
BM gözlemci gönderecek
Doğu Halep'teki sivillerin tahliyesi ve güvenliğinin denetlenmesi için kente uluslararası gözlemcilerin gönderilmesini isteyen BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı, oybirliğiyle kabul edildi. BM Güvenlik Konseyi, Fransa tarafından hazırlanarak Konseye sunulan ve dün Rusya'nın muhalefeti nedeniyle görüşülemeyen karar tasarısını oyladı. Rusya'nın talebi üzerinde orijinal metin üzerinde değişiklik yapan Fransa'nın tasarısı 15 üyenin de desteğiyle kabul edildi.
SİVİLLERİN GÜVENLİĞİ İÇİN
Tasarı metninde bölgedeki BM ve diğer uluslararası yardım kuruluşlarından Halep'teki sivillerin tahliyesi ve kentte kalan sivillerin güvenliğini objektif bir bakış açısıyla gözlemleyerek rapor etmesi, gerekmesi halinde bölgeye daha fazla gözlemci gönderilmesi isteniyor. Tüm taraflara, söz konusu gözlemcilere tüm bölgelere engelsiz giriş izni vermeleri çağrısı da yapılan tasarıda, tahliyelerin ve gidilecek varış noktasının rızaya dayalı olması, giden ya da kalmayı tercih eden tüm sivillerin korunması isteniyor. Tasarıda ayrıca, sağlık kuruluşlarının güvenliğine de değinilerek, hem bu kuruluşların hem de sağlık görevlilerin korunması, tıbbi malzeme ve sağlık görevlilerinin ihtiyaç olan tüm noktalara ulaşmasının sağlanması talep edildi.


Sınır teftişi
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulundu. Reyhanlı ilçesine gelen Akar, güvenlik önlemleri altında sınır kapısına gitti. Basına kapalı ziyarette Akar'ın Cilvegözü Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulunduğu ve yetkililerden bilgi aldığı öğrenildi. Akar, kısa süren ziyaretinin ardından sınır kapısından ayrıldı.
PATRİOTLARI DA DENETLEDİ
Org. Akar Cilvegözü Sınır Kapısı'na gelmeden önce Kahramanmaraş'a gitti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak Suriye'den gelecek olası tehditlere karşı kentte konuşlu bulunan İtalyan Patriot Hava Savunma Bataryasını ziyaret etti. Akar, burada da incelemelerde bulunup, İtalyan birliğinden bataryanın çalışma sistemine ilişkin bilgiler aldıktan sonra kentten ayrıldı.





yenisafak

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti