İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyi Başkanı James Kariuki'ye hitaben bir mektup gönderdi. Mektubunda, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarının ele alınmasını talep eden Arakçi, bu eylemleri sert bir şekilde kınadı. Arakçi, ABD ve İsrail'in İran'ın ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik geniş çaplı silahlı saldırılar gerçekleştirdiğini belirtti. İran'ın çeşitli şehirlerindeki savunma tesisleri ile sivil alanlara yönelik saldırıların, BM Şartı'nın 2'nci maddesinin 4'üncü fıkrasının ihlali olduğunu ifade etti.
Meşru müdafaa hakkımızı kullanıyoruz
Arakçi, İran'ın söz konusu saldırılara karşı BM Şartı'nın 51'inci maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkını kullandığını vurguladı. İran Silahlı Kuvvetleri'nin saldırılara karşı koymak ve caydırıcılık sağlamak amacıyla gerekli tüm savunma kapasitesini kullanacağını ifade eden Arakçi, bölgede bulunan İsrail ve ABD'ye ait üslerin meşru askeri hedef sayıldığını belirtti. İran, bu hakkını saldırılar sona erene kadar kararlılıkla sürdürecektir.
BM ve Güvenlik Konseyi’ne çağrı
Arakçi, söz konusu eylemlerin sonuçlarından, muhtemel gerilim artışı dahil olmak üzere, ABD ve İsrail’in sorumlu olduğunu belirtti. İran'a yönelik saldırının bölgesel ve uluslararası barış ile güvenlik açısından ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade eden Arakçi, BM'nin ve özellikle Güvenlik Konseyi'nin uluslararası barış ve güvenliğin korunması için acil adım atması gerektiğini kaydetti.
Metnin resmi belge olarak yayımlanması talebi
Uluslararası barış ve güvenliğin korunmasına önem veren tüm BM üyesi ülkeleri, saldırıları kınamaya ve bu eylemlere karşı ortak adımlar atmaya çağıran Arakçi, mektubunun bir kopyasını BM üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarına da gönderdiğini belirtti. Arakçi, söz konusu metnin BM Güvenlik Konseyi'nin resmi belgesi olarak yayımlanmasını talep etti.
