İzmir’de Geliştirilen Yazılım ile Çalıntı Araç Alım Satımı Son Bulacak

İzmir'de geliştirilen Katsis yazılımı, çalıntı araç alım satımına son vermeyi hedefliyor. Kullanıcılar, araçların ve ruhsat sahiplerinin fotoğraflarına erişim sağlayarak, güvenli bir alım satım deneyimi yaşayacak.

İzmir’de Geliştirilen Yazılım ile Çalıntı Araç Alım Satımı Son Bulacak

Son dönemlerde çalıntı araçların alım satımı, birçok vatandaş için ciddi mağduriyetler yaratıyordu. Ancak, İzmir merkezli bir firma tarafından geliştirilen Katsis isimli yazılım, bu sorunu çözmeyi amaçlıyor. Yazılımın geliştiricisi Çetin Say, sistemin temel amacının sahte evrakla yapılan araç satışlarının önüne geçmek olduğunu belirtti. Kullanıcılar, sisteme giriş yaptıktan sonra kayıtlı araçlar hakkında detaylı bilgi alabiliyor. Ayrıca, araçların ruhsat sahiplerinin fotoğraflarına da ulaşılabiliyor. Şu anda veri tabanında 500 bin civarında araç kaydedilmiş durumda ve bu sayı her geçen gün artıyor.



Devletle İş Birliği Hedefleniyor

Çetin Say, çalıntı araçların satışının önlenmesi için devletle iş birliği yapmayı düşündüklerini vurguladı. Araç kayıtlarının zorunlu hale gelmesi için ilgili mercilerle çalıştıklarını aktaran Say, böyle bir düzenlemenin noterdeki mağduriyetleri azaltacağını ifade etti. “Eğer devlet desteği sağlarsa, araç almak isteyen kişiler ve noter, araçla ilgili bilgilere kolayca erişebilecek,” dedi.



Projenin Maliyeti 100 Bin TL

Projenin tamamlanmasının 1,5 yıl sürdüğünü belirten Say, bu sürecin yaklaşık 100 bin TL’ye mal olduğunu açıkladı. Ayrıca, mobil kullanıcılar için bir cep telefonu uygulaması geliştirdiklerini ve SMS ile sorgulama yapabilme imkanının da sağlanacağını söyledi. GSM operatörleri ile bu konuda görüşmelerin sürdüğünü belirtti.



Detaylı Araç Bilgisi Sağlanıyor

Katsis yazılımı, kullanıcıların plaka, şasi ve motor numarasından sorgulama yapmasına izin veriyor. Sistemdeki kayıtlı araçlar için özel uyarılarla, çalıntı veya kiralık araçların satışının önüne geçilmesi hedefleniyor. Böylece, hem alıcılar hem de satıcılar için daha güvenli bir araç alım satım süreci sağlanacak.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin