Karatay ilçesinde, Karatay Belediyesi ve Enderun Eğitim Vakfı iş birliğiyle düzenlenen "Evlilik ve Aile Gelişim Akademisi" programı, katılımcılardan yoğun ilgi görüyor. Üçüncü oturumunu gerçekleştiren akademinin bu haftaki konuğu olan Klinik Psikolog Dr. Mehmet Teber, "Çocuk Eğitimi ve Ebeveynlik" başlığı altında önemli bilgiler paylaştı. Eğitimler, ebeveynlik sürecinde doğru iletişim yöntemleri, çocuk gelişimi ve aile içi iletişimi güçlendirme gibi konuları kapsıyor. Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlik, katılımcıların aktif katılımıyla gerçekleşti.
Çocuk Eğitimi ve Ebeveynlik Üzerine Önemli Vurgular
Programda konuşan Dr. Mehmet Teber, çocuk eğitiminde "sevgi ve sınır dengesi" konusunun önemine dikkat çekti. Ailelerin çocuklarına olan sevgilerini ifade etme şekillerinde eksiklikler bulunduğunu belirten Teber, çocukların ilk 5 yaşında yoğun sevgi hissettiğini, sonrasında eleştirilerin arttığını ifade etti. Aşırı eleştirinin çocuk ile ebeveyn arasında zayıf bir bağ oluşturduğunu vurgulayan Teber, ebeveynlerin sevgiyi ifade etme biçimlerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. Evliliklerde de benzer bir durum yaşandığını aktaran Teber, sevgi düzeyinin düştükçe eşlerin birbirlerinin kusurlarına daha fazla odaklandığını ifade etti.
Sevgi Dilleri ve Sınır Koymanın Önemi
Dr. Teber, bireylerin sevgi algısının farklı olduğunu ve "sevgi dilleri" kavramına dikkat çekti. Hediye alma, hizmet davranışları, fiziksel temas, onay sözleri ve nitelikli zaman olmak üzere beş farklı sevgi dili olduğunu belirten Teber, eşlerin ve çocukların sevgi dilini bilmesinin ilişkileri güçlendirdiğini söyledi. Ayrıca, sınır koymanın önemine değinen Teber, sevgi olmadan konulan sınırların çatışmalara neden olabileceğini, ancak sınır eksikliğinin daha büyük sorunlara yol açabileceğini ifade etti. "Sınır koyulmayan çocuk, zamanla ailede, okulda ve toplumda sorunlar yaşayabilir" diyen Teber, sınırların tutarlı davranışlarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Programın sonunda, Dr. Mehmet Teber, Karatay Belediyesi ve Enderun Eğitim Vakfı'na teşekkür ederek, bu tür çalışmaların aile yapısının güçlenmesine önemli katkılar sunduğunu belirtti.
Gelecek Programlar Hakkında Bilgiler
Evlilik ve Aile Gelişim Akademisi, 40 yaş altındaki evli çiftlere yönelik kapsamlı bir eğitim süreci sunmaya devam ediyor. Program, 8 Mayıs’ta Abdülkerim Temizcan’ın "Aile Ekonomisi ve Ev Yönetimi" başlıklı sunumuyla devam edecek. Akademi, 22 Mayıs’ta ise Fatih Hilmi Çetin’in "Dijital Dünyada Aile" konulu programıyla son bulacak.
