Kayseri'de Çiftçiler, Açıklanan Hububat Fiyatlarından Memnun Değil

Kayseri'de ziraat odaları, açıklanan buğday ve arpa fiyatlarının çiftçilerin beklentilerini karşılamadığını belirtti. Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş, çiftçilerin maliyetlerinin yükseldiğini vurguladı.

Kayseri'de Çiftçiler, Açıklanan Hububat Fiyatlarından Memnun Değil
Kayseri'de ziraat odaları, açıklanan buğday ve arpa fiyatlarının çiftçilerin beklentilerini karşılamadığını belirtti. Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş, çiftçilerin maliyetlerinin yükseldiğini vurguladı.

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş, düzenlediği basın toplantısında yeni hasat dönemine ilişkin buğday ve arpa alım fiyatlarını değerlendirdi. Güneş, çiftçilerin beklentisinin 18,5 ile 20 TL arasında olduğunu belirtti. "Arpa ve buğdayın kilosunda maliyetimiz 16 bin liraya yakın," diyen Güneş, girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekti. Geçen yıl 20 liraya aldıkları gübrenin bu yıl 40 liraya, 35 liraya aldıkları mazotun ise 70 liraya çıktığını ifade etti. Güneş, "Bizim beklentimiz buğdayda 18,5 ile 20 TL, arpada ise 15-16 TL idi. Ancak açıklanan fiyatlar, 1. derece ekmeklik buğday için 16,5 TL, 2. derece için 16,5 TL, 3. derece için ise 16 TL olarak belirlendi. İç Anadolu'da iklim şartlarından dolayı kaliteli buğday üretiminde zorluk yaşıyoruz. En iyi üretim yapsak bile baş fiyata satılamıyor. Özetle, Kayseri çiftçisi ve ziraat odaları olarak bu fiyattan memnun değiliz. Keşke fiyatları bizden sorsalardı. TMO Genel Müdürlüğü bize 'Bir maliyet çıkarın ve gönderin' dedi. Biz de onlara maliyetimizi 16 TL, beklentimizin ise 18,5-20 TL arasında olduğunu ilettik. Ancak açıklanan fiyat 16,5 lira oldu," şeklinde konuştu.

Güneş, bu fiyatların sürdürülebilir olmadığını vurgulayarak, "Bu şartlar altında üretim gücümüz kalmaz. Pandemi döneminde çiftçilerin ne kadar değerli olduğu herkes tarafından anlaşıldı. Üretici üretmezse vatandaş aç kalır. Eğer biz üreteceksek, üretenlerin kıymetinin bilinmesi gerekir. Bizim dileğimiz, maliyet fiyatları dikkate alınarak adil bir fiyatlandırmanın yapılmasıdır," dedi.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin