Manisa ilinde orman yangınlarıyla mücadelenin etkinliğini artırmak amacıyla, yaz aylarında yaşanan yangın riskinin en aza indirilmesi için Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyon Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı, Vali Vahdettin Özkan başkanlığında Sabuncubeli Sosyal Tesisleri’nde yapıldı.
Toplantıya, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İlhan Şen, Vali Yardımcıları Hikmet Dengeşik, Mustafa Harputlu, Fatih Aksoy, İzmir Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı. Toplantının ana gündem maddeleri arasında Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Yangın Risk Azaltma Eylem Planı çerçevesinde 2026 yılına kadar uygulanacak çalışmalar yer aldı.
Bu bağlamda, orman ve kırsal alan yangınlarına karşı alınacak önleyici tedbirler, yangınlara müdahale kapasitesi, riskli bölgeler ve kurumlar arası iş birliği konuları ele alındı. Yangınların öncelikli nedeninin ihmal olduğu vurgulandı.
Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan sunumda, yangınlara müdahale kapasitesi, ekipman durumu, riskli bölgeler ve görev dağılımları hakkında kapsamlı bilgiler verildi. Manisa’da yaşanan orman yangınlarının büyük bir kısmının ihmal kaynaklı olduğu belirtildi. 2024 yılında meydana gelen orman yangınlarının yüzde 85’inin, 2025 yılında ise yüzde 97’sinin ihmal nedeniyle ortaya çıktığı ifade edildi.
Özellikle sigara izmaritleri ve anız temizliği gibi nedenlerin, yangınların çıkmasında etkili olduğu kaydedildi. Toplantıda Vali Özkan, Yangın Risk Azaltma Eylem Planı ile 153 yangından 122'sinin yerel ekipler tarafından büyümeden söndürüldüğünü hatırlatarak, bu planın Manisa için kritik bir yol haritası sunduğunu belirtti.
Önleyici tedbirlerin önemine dikkat çeken Vali Özkan, "Yangınlarla mücadelede esas olan, riskleri önceden tespit ederek gerekli tedbirleri almaktır. Bu kapsamda hazırlanan Yangın Risk Azaltma Eylem Planı, ilimiz için hayati bir yol haritasıdır. Orman yangınlarına karşı tüm vatandaşlarımızın duyarlı ve bilinçli olması büyük önem taşımaktadır" dedi.
Yangın riskini azaltmaya yönelik olarak 2026 yılında uygulanacak tedbirler arasında kırsal mahallelerde acil müdahale ekipleri oluşturulması planlanıyor. Bu ekipler, yangın öncesinde risk unsurlarını belirleyerek müdahale alanlarını planlayacak.
2025 yılında bu plan kapsamında binin üzerinde personelin eğitim aldığını belirten Vali Özkan, orman köylerindeki gönüllülerin de iletişim ağına dahil edildiğini vurgulayarak, "Kaymakamlarımızın koordinasyonunda Jandarmamızla birlikte köy muhtarı, imam, öğretmen ve gönüllü kişiler yangın risk azaltma planımızda önemli görevler üstlenmektedir. Riskleri bertaraf ettiğimizde ve iletişim ağını güçlendirdiğimizde yangınlarla mücadele kapasitemiz daha da artacaktır" ifadelerini kullandı.
Toplantının ardından Yangın Risk Azaltma Eylem Planı çerçevesinde, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından temin edilen 40 adet su tankeri, yaz ayları öncesinde kırsal mahallelerde görev yapan muhtarlara teslim edildi. Vali Özkan, yerelde müdahale kapasitesinin güçlendirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.
Vali Özkan, "Muhtarlarımız ve vatandaşlarımızla birlikte yeşil vatanın korunması için tüm önlemlerimizi alıyoruz. Tüm vatandaşlarımızın bu süreçte üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğine inanıyorum" dedi.