Mersin’de yaşayan 50 yaşındaki Ramazan Özkan, kızının ilkokuldaki kartondan duvar saati ödeviyle tanıştığı naht sanatında kendini geliştirerek 15 yılda ustalaştı. Ödevin kısa sürede bozulacağını düşünen Özkan, saati kontrplaktan yapmaya karar vererek, bu alanda ilk adımını attı. Kıl testeresiyle hazırladığı çalışmayı kızının boyayıp okula götürmesinin ardından, evdeki testere ile neler yapabileceğini araştırmaya başladı. İnternet üzerinden yaptığı araştırmalar, naht sanatıyla tanışmasına vesile oldu ve zamanla Mersin’de bu sanatın önemli temsilcilerinden biri haline geldi. Uzun yıllar boyunca eserlerini evinde biriktiren Özkan, iki kez sanatseverlerle buluşturdu. Geleneksel sanatı kendi imkanlarıyla öğrenen Özkan, bu süreçte Mersin Olgunlaşma Enstitüsü ile tanışarak burada da çalışmalarını sürdürdü.
Naht Sanatının Geleceği İçin Usta Yetiştiriyor
Geleneksel sanatların devam etmesi için yeni ustaların yetişmesi gerektiğini belirten Özkan, bu kapsamda yanında çalışan el sanatları usta öğreticisi Rana Öztürk’e naht sanatının detaylarını aktarıyor. Sabır ve dikkat gerektiren bu sanatı, usta-çırak ilişkisiyle yaşatmanın önemine vurgu yapan Özkan, Öztürk’ün de bu sanatı başarılı bir şekilde icra ettiğini ifade etti.
Naht sanatına yönelmesinde yıllar önce yaşadığı bir anının etkili olduğunu belirten Özkan, "Ortaokula giderken annem beni bir mobilyacının yanına vermişti. O zaman bir öğretmenimiz kıl testeresiyle ahşaptan objeler yapardı. İlk defa o zaman görmüştüm. ‘Hocam ben yapabilir miyim?’ dediğimde, ‘Yaparsın’ demişti. O zaman gençtik ve beceremedik" şeklinde konuştu.
Yıllar sonra kızına verilen bir okul ödevi, hayatında yeni bir sayfa açtı. Özkan, "Kızım ilkokula gidiyordu ve öğretmeni kartondan duvar saati ödevi vermişti. ‘Bunu kontraplaktan yapayım, sen de boyayıp okula götür’ dedim. Kıl testeresiyle kestim, kızım da boyayıp götürdü. Öğretmeni çok sevindi ve saat sınıfta asılı kaldı. O zaman evde duruyordu, ‘Ben neler yapabilirim?’ diye araştırırken naht sanatıyla tanıştım" diyerek süreç hakkında bilgi verdi.
Kendi Kendine Öğrendi
Özkan, naht sanatını herhangi bir eğitim almadan, kendi araştırmalarıyla ve ustaların çalışmaları üzerinden öğrendiğini belirtti. "15 yıldır bu sanatla uğraşıyorum. Kendim geliştirdim. Yaptığım eserleri evde biriktirdim. 2018 yılında bir AVM’de kişisel sergi açtım. İl Kültür Müdürü, eserlerimi çok beğendi. Ardından Mersin Arkeoloji Müzesi’nde tekrar sergi açtım ve Olgunlaşma Enstitüsü ile tanıştım" dedi.
Özkan, naht sanatının yaşatılmasının yeni ustaların yetişmesiyle mümkün olacağını ifade ederek, "Bu sanatın geleceğe aktarımı tek başıma mümkün değil. Yöneticilerin desteği ile bu sanat yaşatılabilir. Bu konuda kurum müdürüme teşekkür ediyorum. Üç yıl önce Rana hanımı bu sanatı öğrenmesi için yanımda görevlendirdiler. Şu an kendisi bu sanatı çok iyi yapmaktadır" dedi.
Naht sanatını Özkan’ın yanında öğrenen el sanatları usta öğreticisi Rana Öztürk ise ustasının bilgi ve tecrübelerini kendisinden esirgemediğini ve bu sanatı yaşatmak için çaba gösterdiğini belirtti. "Ustamın özverisiyle, bildiklerini en iyi şekilde bana öğretmesi çok kıymetli. Naht sanatının gelişmesi için bu gibi usta-çırak ilişkileri oldukça önemlidir" şeklinde sözlerini tamamladı.
