Muğla'da Çam Balı Rekoltesi Beklentisi: 20 Bin Ton

Muğla'da mevsim koşullarının elverişli gitmesiyle 20 bin ton çam balı üretimi bekleniyor. Geçen yıl 15 bin ton olan rekolte, bu yıl önemli bir artış gösteriyor.

Muğla'da Çam Balı Rekoltesi Beklentisi: 20 Bin Ton
Muğla'da mevsim koşullarının elverişli gitmesiyle 20 bin ton çam balı üretimi bekleniyor. Geçen yıl 15 bin ton olan rekolte, bu yıl önemli bir artış gösteriyor.

Muğla'da 4 milyon kovanla çam balı üretiliyor

Muğla, dünyada çam balı üretiminin yüzde 92’sini, Türkiye’de ise yüzde 86’sını karşılıyor. Ağustos-kasım ayları arasında Türkiye'nin dört bir yanından gelen gezgin arıcılar, toplamda 4 milyon arı kovanında çam balı üretimi yapıyor. Bu yıl rekoltenin artması bekleniyor.

Gezgin arıcı sayısındaki artış dikkat çekiyor

2017'den bu yana iklim değişikliği ve orman yangınları nedeniyle gezgin arıcı sayısında düşüş yaşanmıştı. Ancak bu yıl, özellikle Marmaris, Milas ve Köyceğiz gibi bölgelerde çam balı ormanlarının yeniden canlanmasıyla gezgin arıcı sayısında yüzde 100 artış gözlemleniyor. Menteşe ilçesinde de dışarıdan gelen birçok üretici dikkat çekiyor.

Üreticilerden olumlu yorumlar

Adana'dan Muğla'ya çam balı üretimi için gelen Mehmet Tilki, bu yılki rekoltenin geçen yıla göre yüksek olduğunu belirtti. Üreticiler, çam balının tüccar tenekesinin 4 bin 500 lira, kooperatifin ise 5 bin 300 liradan satıldığını ifade etti. Tilki, "Bu yıl bal oranı iyi. Geçen seneye göre daha fazla arı var. Kovan başına ortalama 8-10 kilo bal aldım" dedi.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin