Silifkeli Çiftçiyi Mihrican Vurdu

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Kırobası Mahallesi’nde yazlık sebze diken çiftçinin ürününü Mihrican soğuğu vurdu.

23 Eylül 2017 Cumartesi, 08:38
Silifkeli Çiftçiyi Mihrican Vurdu
-

ATİKE CEYLAN / AKDENİZ HABERLER / SİLİFKE

Yılda iki dönem farklı zamanlarda gerçekleşen hava akımı bu kez sebzeleri vurdu.
Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Kırobası Mahallesi'nde bir gün süreyle yaşanan soğuk hava akımı çiftçinin ürününü yaktı. 70 çiftçinin 700 dönümlük arazisindeki sebzeler yandı.
Bölgede 'Mihrican' olarak bilinen ve sadece o bölgeye has olan hava akımı çiftçinin korkulu rüyası haline geldi.
Mayıs ayında meyveleri, Eylül ayında ise güzlük sebzeleri vuran Mihrican, gelecek olan ikinci dalga için çiftçiyi kara kara düşündürüyor.
Bu soğuk hava akımı yüzünden 2 bin dönüm arazide dikili olan kabak, salatalık, fasulye gibi sebzelerin önemli bir bölümü yandı. 700 dönüm alanda dikili ürünleri zarar gören 70 çiftçinin, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne başvurduğu öğrenildi.
Mehricanın vurduğu alanda an tespitin yapıldığı ve kesin tespitler için alanla çalışmaların hala devam ettiği de öğrenildi.
Yılda iki kez hava akımına maruz kalan bu bölgenin bahar aylarında meyveleri vurduğu, güz aylarında ise Mihrican soğuğu ile sebzeleri vurduğu belirtildi.
ZARAR BÜYÜK
Yaşanan soğuk hava darbesinden dolayı zararının büyük olduğunu anlatan üreticilerden Fikri Yıldız, "10 dönüm fasulye, 10 dönüm kabak vardı. Kabakları ve fasulyemi 'Mihrican' vurdu. Zarar ettik. Fasulyeleri toplamaya başlamamıştık. Şu an sadece benim tarlamdan 40-45 ton ürün ziyan oldu. Benim gibi onlarca çiftçinin ürünü bu soğuk hava dalgası yüzünden ziyan oldu. Mihrican yaklaşık 200 dönümlük bir dikili alanı etkiledi" dedi.
ALINACAK BİR ÖNLEMİ YOK
Bahçesinde fasulyelerin ve salatalıkların tamamen yandığını belirten bir değir üretici ise, “Biz artık kalan üründen umudu kestik. Yapacak bir şey yok. Tarlayı bozup önümüze bakacağız. Zararı anlatacak dermanım bile yok. Bir yıllık emeğimiz bir gecede gitti. Buna alınacak bir önlemde yok, heran vurabilir diye korku içinde sezonu kapatmaya çalışırken, korktuğumuz başımıza geldi” dedi.
 Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doyğun ise, “Bu bölgeye özel bir hava akımı var. Bu bölgeden geçen hava akımı çok sert geçiyor. Dolu burayı vurur, don burayı vurur, mehrican burayı vurur. Bu döneme halk arasında Mehrican kışı deniliyor. Ne zaman geleceği belli değildir.  Bu hava akımı baharın dolu şeklinde güzün ise Mehrican şeklinde kendini gösterir. Bahar aylarında Kırobası ve Cambazlı’da yetişen meyveleri dolu vurur,  Kırobası’nın Kocaoluk mevkisinin de yetişen sebzeleri ise Mehrican vurur.
TEK ÇÖZÜMÜ TARIM SİGORTASI
Adı geçen bölge insanının dikimini yaptığı alanlar ata dede tarlaları, yani buraların intikali olmayan tarlalar o nedenle tarım sigortası da yapamıyorlar. Yani yetiştirdikleri sebzelerden para kazanmaları birazda şanslarına bakıyor” dedi.
Zarar gören tarlalarda inceleme yapan Ziraat Mühendisi Emine Çetrez ise, "Zarar gören tartım ürünleri havadan çok çabuk etkilenen hassas sebzeler. Birçok ürün soğuk hava yüzünden yandı. Tarlalardaki ürünler piyasa değerini kaybetmiş durumda. Benzer olaylar karşısında daha büyük zararlara uğramamaları için üreticilerimizden tarım sigortası konusunda duyarlı olmalarını istiyorum" diye konuştu.
MEHRİCAN NEDİR?
Meteoroloji verilerine göre Mihrican denilen soğuk hava dalgası yılda iki kez gerçekleşiyor ve sadece Silifke'nin Kırobası bölgesinde yaşanıyor. İlki 7 Eylül'de yaşanan olayda hava sıcaklığı 10-12 dereceye kadar düştü, kuzeybatıdan saatte 55-60 km hızla esen karayelin etkisiyle hissedilen sıcaklık sıfırın altında oldu. İkinci soğuk hava dalgasının ne zaman yaşanacağını kestiremeyen çiftçiler, önlem almaya çalışıyor.
Mihrican-Bostan Bozan: İlkgüz ile ortagüz arasında (14 Eylül- 14 Ekim) görülen fırtınadır. Ülker yeli gibi, çok soğuk eser ve bütün mahsulleri mahveder. Mihrican değen patates pürü, salatalık, kabak gibi bostan mahsulleri yanar, kapkara olur.
Kaynak: Akdeniz Haberler

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”