Bakü'de Açıklama Yapan TBMM Başkanı Kurtulmuş, İslam Dünyası'nın Potansiyeline Dikkat Çekti

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Bakü'de düzenlenen İslam İş Birliği Teşkilatı Konferansı'nda İslam dünyasının büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Bakü'de Açıklama Yapan TBMM Başkanı Kurtulmuş, İslam Dünyası'nın Potansiyeline Dikkat Çekti
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Bakü'de düzenlenen İslam İş Birliği Teşkilatı Konferansı'nda İslam dünyasının büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilen 20’nci İslam İş Birliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Konferansı'nda basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, "Dost ve kardeş Azerbaycan topraklarında bir kez daha bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum" diyerek sözlerine başladı. Ardından, günümüzde dünyanın büyük çalkantılarla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Bu süreçte İslam dünyasının durumunun son derece kritik olduğunu belirten Kurtulmuş, "Dünyadaki gelişmeler, İslam dünyasına önemli fırsatlar sunuyor. Eski dünya düzeninin yıkılmasıyla birlikte, tek kutuplu bir dünya düzeninin artık mümkün olmadığını söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

Yeni Bir Dönem Başlıyor

Kurtulmuş, devam eden çatışmaların aslında bir doğum sancısı olduğunu belirterek, "Yeni bir dünyanın izleri ortaya çıkıyor. Çok merkezliliğin hüküm süreceği bir döneme girdiğimizi düşünüyorum" dedi. İslam dünyasının, 2 milyar nüfusu ve stratejik geçiş noktalarıyla büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Ancak mevcut durumun bu potansiyeli değerlendiremediğini de ifade etti. Kurtulmuş, "İslam ülkeleri arasındaki fikir, siyaset ve etnik farklılıkların çatışmalara dönüşmemesi gerektiğini unutmamalıyız" şeklinde konuştu.

Reform İhtiyacı

Kurtulmuş, İslam dünyasında hem kurumsal hem de siyasal anlamda bir reform sürecine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. "İslam İşbirliği Teşkilatı ve diğer uluslararası platformların reforme edilmesi, kurumsal kapasitelerinin artırılması gerekiyor. Ayrıca, katılımcılığın ve demokrasinin artırılması, İslami prensipler doğrultusunda istişare kültürünün geliştirilmesi büyük önem taşıyor" dedi. Bu dönemde bilim, teknoloji ve sanayi alanında yeni fırsatların ortaya çıktığını belirten Kurtulmuş, İslam ülkelerinin bu kaynaklardan yararlanabilmek için güçlü bir altyapıya sahip olduğunu ancak mevcut durumun dağınık olduğunu ifade etti. "İmkanlarımızı ortak projeler haline getirerek, gelecekte dünyanın yükselen yıldızlarından biri olma potansiyelini yakalayabiliriz" diyerek konuşmasını tamamladı.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin