Trabzon'da Kıyı Balıkçıları Hava Sıcaklığının Artmasını Umuyor

Trabzon'da kıyı balıkçıları, hava sıcaklığının yükselmesini bekliyor. Yağışlı havalar ve eriyen kar suları, deniz sıcaklığını düşürerek bu sezon av verimini azalttı. Balıkçılar, istavrit bolluğunun kendilerini mutlu ettiğini belirtirken, diğer balık türlerinde düşüş yaşandığını ifade ediyor.

Trabzon'da Kıyı Balıkçıları Hava Sıcaklığının Artmasını Umuyor
Trabzon'da kıyı balıkçıları, hava sıcaklığının yükselmesini bekliyor. Yağışlı havalar ve eriyen kar suları, deniz sıcaklığını düşürerek bu sezon av verimini azalttı. Balıkçılar, istavrit bolluğunun kendilerini mutlu ettiğini belirtirken, diğer balık türlerinde düşüş yaşandığını ifade ediyor.

Trabzon'da kıyı balıkçıları, son günlerde etkili olan yağışlar ve değişen hava koşulları nedeniyle deniz suyunun sıcaklığının düştüğünü belirtiyor. Bu durum, balıkların kıyıya yaklaşmasını olumsuz etkileyerek, av verimini azaltıyor. "Su yeterince ısınmadıkça balık kıyıya ya hiç gelmiyor ya da az geliyor" diyen balıkçılar, istavritin ise bu yıl bol olduğunu kaydediyor.

Bu dönemde balıkçılar genellikle istavrit, barbun, kefal ve mezgit avlıyor. Ancak mezgitte de bu yıl düşüş yaşandığını, avlanan balıkların daha az ve ince olduğunu ifade ediyorlar. Balık türlerinde yıllara göre değişim yaşandığını vurgulayan balıkçılar, geçmişte nadir görülen kalkan balığının son 3-4 yıldır daha fazla avlandığını, barbunda ise önceki yıllara göre artış gözlemlendiğini aktarıyor. Son iki yılda orta ve iri boy istavritlerin daha sık görüldüğünü belirten balıkçılar, hava sıcaklığının artmasını sabırsızlıkla beklediklerini ifade ediyor.

Kıyı balıkçısı Salih Usta, hava sıcaklıklarının yükselmesi durumunda barbun avında hareketlilik olabileceğini vurguluyor. "Bir hafta güneşli hava olsa ve sıcaklık artsa çok iyi barbun olur. Kıştan beri barbun var, fakat suyun soğuk olması ve kar sularının denize ulaşması nedeniyle sahile inemiyor" diyen Usta, deniz suyunun soğuk olmasının özellikle barbun balığının kıyıya gelmesini etkilediğini belirtiyor.

Usta, bekledikleri av veriminin altında kaldığını dile getirirken, "Yağmurların etkisi, havaların sürekli değişmesi ve her gün yağmur yağması, dağlardaki kar sularını eriterek denize soğuk su taşıdı. Bu da su sıcaklığını düşürdü. Su soğuk kaldı, yeterince ısınmadı. Dolayısıyla su soğuk olunca balık kıyılara ya gelmedi ya da az geldi. Ancak istavrit bol oldu, barbun ise beklentilerimizin altında kaldı. İstavritin bol olması, kıyı balıkçılarını kurtardı diyebiliriz. Genellikle bu dönemlerde istavrit, barbun, kefal ve mezgit avlıyoruz. Mezgit ise bu sene biraz düşüşte, az ve ince çıkıyor. Geçmiş yıllara göre bazı balık çeşitleri azalırken, bazıları artış gösteriyor. Örneğin, eskiden çok kalkan balığı olmazdı ama son 3-4 senedir kalkan oldukça fazla avlanıyor. Barbun da eskisi kadar yoktu, ancak iyi bir artış var. Son iki yıldır orta irilikte istavritler sıkça görülmeye başladı. Önümüzdeki dönemde sıcaklık yükselirse barbun avında güzel sonuçlar alabiliriz. Kıştan beri barbun var ama su soğuk olduğu için sahile inemiyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin