8 İlçedeki Aynı Anda "Kadına Şiddete Hayır" Bildirisi Okundu

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin gençleri ücretsiz olarak üniversiteye hazırladığı Eğitim Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri’ndeki öğretmenler örnek bir derse imza attı.

18 Aralık 2019 Çarşamba, 09:12
8 İlçedeki Aynı Anda "Kadına Şiddete Hayır" Bildirisi Okundu
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Başkan Vahap Seçer’in öncülüğünde kadına şiddete karşı adımlar atmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin gençleri ücretsiz olarak üniversiteye hazırladığı Eğitim Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri’ndeki öğretmenler, bu doğrultuda örnek bir derse imza attı. 8 ilçedeki 217 derslikte eğitim alan toplam 4 bin 200 öğrenciye öğretmenleri tarafından eş zamanlı olarak “Kadına Şiddet, İnsanlığa İhanet” bildirisi okundu.

Başkan Seçer’in öncülüğünde adımlar bir bir atılıyor

Göreve geldikten kısa süre sonra Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nı oluşturan ve istihdamda kadınlara öncelik tanıyan Başkan Seçer, işçilerle yaptığı toplu iş sözleşmesine, aile içi şiddet uygulayan personelin iş sözleşmesinin feshedileceği hükmünü koymuştu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kadına karşı şiddetle mücadele için attığı bu adımlara anlamlı bir katkı da belediyenin Eğitim Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi’ndeki öğretmenlerden geldi. Üniversite sınavlarına hazırlık kursunun ücretsiz olarak verildiği eğitim merkezinde öğretmenler, kadına yönelik şiddete karşı bir bildiri hazırladı ve 8 ilçedeki 217 derslikte eş zamanlı olarak bildiriyi okudu.

Şiddet mağdurlarının nerelere başvuracağı anlatıldı

Bildiride, “Dünya çapında yaygınlaşan ve tüm toplumları derinden etkileyen bir konu haline gelen kadına şiddet, özellikle son yıllarda ülkemizde de sıklıkla gündem olmaktadır. Aslında kadına yönelik şiddet meselesi toplumun sadece bir kesimini ilgilendiriyor gibi görünse de bireylerin şiddet eğilimleri genel olarak bütün toplumla ilgili bir meseledir” denildi.

Şiddetin fiziksel olabileceği gibi psikolojik, cinsel, ekonomik, sözel, sosyal şiddet şeklinde de görülebileceğinin belirtildiği bildiride, şiddet türlerinin tanımlarına yer verildi. Bildiride, ayrıca toplumda şiddet hakkında yanlış bilinenlerle ilgili bilgi verilirken, şiddet mağdurlarının hangi kurumlara, nasıl başvurabilecekleri anlatıldı.

Okan Aslan: “Amacımız farkındalık yaratmak”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Eğitim Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri Koordinatörü Okan Aslan, “Bugün 8 ilçemizde aynı anda kadına şiddete farkındalık yaratmak adına bir etkinlik gerçekleştirdik. Bunu tüm ilçelerimizde aynı anda ve aynı saatte yaptık. Buradaki amacımız özellikle ülkemizde son dönemlerde artan kadına yönelik şiddete dikkat çekmek, farkındalık yaratmak, bu konuda öğrencilerimizi bilgilendirmek” dedi.

Özlem Özkan: “Toplumun sorunlarına değinen gençler görmek isteriz”

Rehber Öğretmen Özlem Özkan da konunun uzun uzadıya konuşulacak bir sorun olduğunu, bildiriyle genel bir çerçeve çizerek öğrencilerin dikkatini çekmeyi amaçladıklarını söyledi. Özkan, “Öncelikle Türkiye’de şiddetin sebepleri, sonuçları, hangi noktalarda ortaya çıkıyor, bunlara dikkat etmeye çalıştık. Sonrasındaysa hangi kurumlardan destek alınabilir, nasıl önlenebilir şeklinde noktaları belirttik. İleride ayakları üzerinde sağlam durabilen, çevresini, dünyasını tanıyan, ne olup bittiğinden haberdar olan, toplumun sorunlarına değinebilen gençler görmek istiyoruz karşımızda. O noktada da bu tür çalışmaların içinde biz her zaman yer almak isteriz” diye konuştu.

Helin Saitoğlu: “Şiddet denince sadece fiziksel şiddet olduğunu düşünüyordum”

Büyükşehir Belediyesi Eğitim Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri öğretmenlerinin kadına yönelik şiddete karşı hazırladığı bildiri, birçok öğrencinin yeni şeyler öğrenmesine de vesile oldu. Kurs merkezi öğrencilerinden Helin Saitoğlu, şunları söyledi:“Benim gibi genç kız arkadaşlarım ve dışarıdaki birçok insan bu durumdan çok etkileniyor. Kadına şiddet son zamanlarda ülkemizde diğer ülkelere göre çok artış gösterdi. Bu durum bizi üzüyor ve farkındalık yaratmamız gerek. Belediyenin kurs merkezi de bizi bu konuda bilgilendiriyor. Bu bizi çok mutlu ediyor. Farkındalık yaratmak istiyoruz ve kadına şiddete dur demek istiyoruz artık. Ben kadına şiddet denince sadece fiziksel şiddet olduğunu düşünüyordum ama bunun psikolojik, sosyal, ekonomik şiddet boyutlarından da bahsettiler. Bu konuda bizi bilinçlendirdiler ve bu bizi çok mutlu etti. Artık kadına şiddete dur demek istiyorum, susmamalarını istiyorum.”

Şiddet sadece dayak değil

Mersin Büyükşehir Belediyesi Eğitim Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi öğretmenlerinin hazırladığı ve öğrencilere ders olarak anlattığı “Kadına Şiddet, İnsanlığa İhanet” bildirisinde öğrencileri bilgilendiren, uyaran, farkındalık yaratan bilgiler yer alıyor. Bildiride şiddet türleri şöyle anlatılıyor:
Psikolojik şiddet: Kişiliğini ve fikirlerini önemsememe, bağırma, lakap takma, surat asma, sürekli olarak emir yağdırma, davranışlarını sürekli kontrol etme, iş hayatında ve sosyal hayatta karşısına çıkan fırsatlara engel olma.
Cinsel şiddet: Kadını istemediği ve riskli, utanç verici şekilde cinsel ilişkiye zorlama, tecavüz, başkalarıyla birlikte cinsel ilişkiye zorlama, çocuk yaşta evlendirme, telefon, mektup, sosyal medya aracılığıyla cinsel içerikli davranışlara maruz kalma.  

Sözel şiddet: Onur kırıcı, kaba ve küfürlü konuşma.

Ekonomik şiddet: Maddi kaynakları kadın için tehdit ya da yaptırım aracı olarak kullanma.
Sosyal şiddet: Bireyin kadın olduğu için ikinci sınıf görülmesi, toplumsal rollerinin kısıtlanması.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Tren Seferlerinin Durdurulması Kararı Üzerine, Mersin Büyükşehir Devreye Girdi: Tarsus-Mersin Arasında Seferler Artırıldı
Başkan Seçer, Sözcü Tv’de Başkent Kulisleri’ne Konuk Oldu Mersinlilere Çağrı Yaptı; “Beni Denetleyin”
Tarsus Ticaret Borsası Personelleri, Hizmet İçi Eğitimleri Çerçevesinde İsg Uzmanı Kıymet Uguz Tarafından ‘Temel İş Sağlığı Ve Güvenliği” Konusunda Eğitimi Aldı
Tarsus İlçe İnsan Hakları Kurulu üyeleri Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü Kutladı
Mersin’de Çocuklar İçin 23 Nisan’ın Ruhuna Yaraşır Bir Festival: 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali
Toplu Taşıma Kooperatifleri İle Bir Toplantı Gerçekleştiren Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı, Yaz Sezonunda Vatandaş Odaklı Hizmet Anlayışını Ön Planda Tutma Hedeflerini Ele Aldı
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti