Denizli Acıpayam'da Dodurga Karpuzu Sezonu Heyecanla Karşılandı

Denizli'nin Acıpayam ilçesine bağlı Dodurga Mahallesi'nde karpuz hasadı başladı. Üretici Şerafettin Tay, 5 dönümlük arazisinden 6 ton rekolte elde etti. Dolu yağışı ve artan maliyetler, üreticiyi zor durumda bırakıyor.

Denizli Acıpayam'da Dodurga Karpuzu Sezonu Heyecanla Karşılandı
Denizli'nin Acıpayam ilçesine bağlı Dodurga Mahallesi'nde karpuz hasadı başladı. Üretici Şerafettin Tay, 5 dönümlük arazisinden 6 ton rekolte elde etti. Dolu yağışı ve artan maliyetler, üreticiyi zor durumda bırakıyor.

Denizli'nin tarım açısından önemli ilçelerinden Acıpayam'da, yaz aylarının vazgeçilmezi olan Dodurga Karpuzu'nun hasadı başladı. Dodurga Mahallesi'nin İnönü mevkisinde 25 Nisan'da dikilen AT, Hermanos ve Davut Bey cinsi karpuz fideleri, yaklaşık 3 aylık bir sürecin ardından toplanmaya başlandı. Üretici Şerafettin Tay, 5 dönümlük tarlasından elde ettiği 6 ton karpuzu, tüccarlar aracılığıyla iç piyasaya sunuyor. Hava koşullarının olumlu olması durumunda hasadın ağustos sonuna kadar devam edeceğini belirten Tay, sabah erken saatlerde başlayan hasat işlemlerinin, sıcak havalar bastırmadan tamamlandığını ifade etti.

Dolu Yağışı ve Ürün Kaybı

Üretici Tay, karpuz hasadının ardından temmuz ayı sonunda kavun hasadına başlayacaklarını da dile getirdi. Ancak, bölgedeki hava koşulları üretimi zorlaştırmakta. Geçtiğimiz haziran ayında etkili olan dolu yağışı, rekolte üzerinde olumsuz etkiler yarattı. Tay, "Dolu yağışı, hem kavun hem de karpuzda leke oluşturdu. Görünümü bozulduğu için bu ürünleri pazara gönderemiyoruz. Zararlı olanları ayırıp tarlada bırakıyoruz. Yaklaşık yüzde 30 oranında ürün kaybımız oldu. Doğal afetler üreticiyi her geçen yıl daha fazla zorluyor." şeklinde konuştu.

Maliyet Artışları Üreticiyi Zorluyor

Ayrıca, girdi maliyetlerindeki artış da üreticinin belini bükmeye devam ediyor. Tay, "Nisan ayında fidelerin tanesini 76 liradan aldık. Sulama, gübre, ilaç, mazot ve işçilik giderleri de eklenince üretim oldukça maliyetli hale geliyor. Karpuzu tarladan kilogramı 8 TL’den, kavunu ise 30 TL seviyesinde satıyoruz." dedi.

Lezzetinin Sırrı

Dodurga Karpuzu'nun kendine özgü lezzetini, gece-gündüz sıcaklık farkı ve tarımsal sulamada kullanılan kar suyu sağlıyor. Şerafettin Tay, "Mahallemizde gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı çok yüksek, bu da lezzete doğrudan yansıyor. Kar suyunu kullanmamız da ürünlerimizin kalitesini artırıyor. Bir kez tadan, ertesi yıl yine bizim ürünümüzü arıyor." şeklinde konuştu.

Tay, sadece tarlada tüccar beklemediğini, fırsat buldukça ürünlerini kamyonete yükleyerek çevre pazarlarda doğrudan tüketicilere ulaştırdığını da ekledi. Dodurga lezzetini tanıtmaya devam edeceklerini belirten Tay, bölgedeki tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin