Mersin Tarsus Boztepe'de Maden Ocağına ÇED Engeli, Vatandaşın Mücadelesi Sonuç Verdi

Mersin Tarsus’a bağlı kırsal yerleşim yerlerinden biri olan Boztepe Mahallesi (köyü) sınırları içerisinde mermer ocağı kurulması için çalışma başlatıldığı Mayıs 2017’de basının konuyu ele alması üzerine kamuoyunda duyulmuştu.

18 Nisan 2019 Perşembe, 08:58
G: 18.04.2019 - 09:17
Mersin Tarsus Boztepe'de Maden Ocağına ÇED Engeli, Vatandaşın Mücadelesi Sonuç Verdi
-

Mermer Ocağının köylerine yapılmasını isteyemeyen vatandaşlar yine aynı tarihlerde, “İyi akşamlar bir şirket Boztepe Yaylasına mermer madeni açmak istiyor. Bununla ilgili ÇED raporu hazırlıyorlar. Yasal zorunluluk nedeniyle 4 Mayıs Perşembe günü Saat 13:30 da Tarsus Boztepe yaylasında bilgilendirme ve görüş alma toplantısı yapacaklar. Ama ne yazık ki bunu kimseye duyurmuyorlar. Sizden ricamız, bu toplantıyı Mersin Haber takipçilerine ulaştırmanız. Bize yardımcı olursanız çok mutlu oluruz. İyi günler” demişlerdi.
Konu Haberle Tüm Vatandaşlara Duyurulmuştu
Vatandaşların durumun daha fazla kişi tarafından bilinmesi için istekleri ve kamuoyunu aydınlatma doğrultusunda 2 Mayıs 2017 tarihinde şu haberi yayınlamıştık;
"Tarsus Boztepe’ye mermer ocağı kurulmasına vatandaştan tepki" başlığı ile 
Mersin Tarsus’a bağlı kırsal yerleşim yerlerinden biri olan Boztepe Mahallesi (köyü) sınırları içerisinde mermer ocağı kurulması için çalışma başlatıldı.
Mersin Tarsus Boztepe'de Maden Ocağına ÇED Engeli, Vatandaşın Mücadelesi Sonuç Verdi
Konuya ilişkin olarak sosyal medya üzerinde grup kuran ve tepkilerini dile getiren Boztepe mahallesi ve çevre köy sakinleri, ocağın kurulması ile doğal güzelliklerin büyük zarar görmesinden endişe ettiklerini dile getirdiler.
Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü resmi internet sayfasında söz konusu bölgeye kurulması planlanan mermer ocağıyla ilgili olarak 4 Mayıs Perşembe günü Boztepe’de vatandaşlara yönelik olarak saat 13.30’da Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) bilgilendirme toplantısı yapılacağı kaydedildi.
Söz konusu duyuruda, “Alacakaya Mermer ve Maden İşletmesi Tic. Ve San. Aş. Tarafından Mersin ili, Tarsus İlçesi sınırları içerisinde 201501029, 201501035, 201501038 ruhsat numaralı ve 3318900, 3318099, 3318100 erişim numaralı sahalarda ‘’Mermer Ocağı Arama ve İşletme’’ projesi yapılması planlanmaktadır.
Söz konusu proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince aşağıda belirtilen tarih ve saatte faaliyetle ilgili Halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için “Halkın Katılımı Toplantısı” yapılacaktır. Halkımıza saygı ile duyurulur” ifadelerine yer verildi.
VATANDAŞTAN TEPKİ
Bu gelişmeler üzerine hem sosyal medya üzerinden, hem de basın-yayın kuruluşlarına başvuruda bulunarak kamuoyu oluşturmak isteyen vatandaşlar, “Mermer ocağı ile ilgili toplantı çağrısı. Boztepe'yi seven dostlar lütfen toplantıya katılınız. Son pişmanlık fayda etmez”, “Mermer ocağı ile kirletilmiş bir yayla ister misiniz?” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.
Şeklinde haber duyurulmuştu.
Bölge de yaşayan vatandaşın uğraşları ile ÇED süreci sona erdi böylece, Maden Ocağının faaliyetlerinin sona ermesi konusunda neticeye ulaşıldı.
Yine ilk konunun gündeme geldiği tarihlerde bir grup vatandaşın sesi olan ve Gazetemize ulaşan Boztepeliler, şu mesajla hem bilgi verdi hem de teşekkür etti “Merhabalar. Ben Tarsus Boztepe yaylasından bir vatandaşım. Yaylamıza yapılmak istenen mermer madeni ile ilgili 2 yıldır yerel ve ulusal basında haberler yayınlanmıştı. Müjdemi isterim. ÇED süreci sona erdi. Proje iptal oldu. Bununla ilgili bir teşekkür yazısı paylaştım. Şimdi size de gönderiyorum. Haber olarak paylaşırsanız seviniriz. Sesimiz olun başarımızı herkes duysun. 2 yıl boyunca Boztepe Yaylamıza mermer ocağı açılmaması için sürdürdüğümüz çevre mücadelemiz boyunca desteğini bizden esirgemeyen saygıdeğer bölge halkımıza, milletvekillerimize, avukatlarımıza, çeşitli sivil toplum kuruluşlarına, çevreci derneklere, TMMOB Çevre Mühendisleri Odasına, basın mensuplarımıza şükranlarımızı sunarız. Çabalarımız sonucunda BOZTEPE YAYLA KALDI, 517 ıslak imzalı itiraz dilekçesi, change.org internet sitesi üzerinden 1038 imza toplamıştık. Siyasi olarak CHP ve İYİ Partiden oldukça destek gördük. İYİ Parti Mersin Milletvekilimiz Zeki Hakan Sıdalı Mecliste birçok soru önergesi verdi. Bu başarımızı haber yaparsanız çok seviniriz.” dediler.
Tarsus Boztepe’de Alacakaya Mermer A.Ş tarafından mermer madeni arama faaliyetlerine ilişkin ÇED raporunun ilgili bakanlıkça takip edildiğinin ifade edildiği CİMER cevabında ”Bakanlığa teslim edilmesi gereken dosyalarda eksiklik olduğu ”belirtildi.
İşte gelen CİMER cevabı; 
Mersin Tarsus Boztepe'de Maden Ocağına ÇED Engeli, Vatandaşın Mücadelesi Sonuç Verdi

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Çeşmeli Mahallesinde Kazadan Sonra Devrilen Elektrik Direği Sebebiyle Mahalleye Saatlerce Elektrik Verilemedi
Mersinli Balık Avcıları Dikkat, Balon Balığında Teşvik Ödemeleri Belli Oldu
Mersin Silifke Narlıkuyu’da Kayıplara Karışan Aracın Çarptığı Motosikletin Sürücüsü Osman Bulut Hayatını Kaybetti
Mersin’de Acı Olay, 18 Yaşındaki Genç Canına Kıydı
Mersin’de Seyir Halindeyken Lastiği Patlayan Kamyonetin Devrilmesi Sonucu İbrahim Öztürk Hayatını Kaybetti
Mersin Genelinde Sıcak Hava ve Toz Taşınımı Etkili Oldu, Ortaya Çıkan Sinekler Vatandaşlara Zor Anlar Yaşattı
Büyükşehir Çocuk Gelişim Merkezleri’nde 23 Nisan Sevinci, Ebeveynler Büyükşehir Sayesinde Eski Bayramları Hatırladı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Destekleriyle Tarsus’ta Sanatsal Etkinlikler Artıyor
Mersin Büyükşehir’den Gençlere Fırsat, Büyükşehir’in Ücretsiz Fiziki Yeterlilik Kursu İle Gençler Çok Rahat
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi İle MIP Arasındaki İşbirliğinin Güçlenerek Artması Adına Yapılan Toplantı Gerçekleştirildi