Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar neticesinde, Tarsus İğne Oyası'nın değeri yeniden kazanılmakta. Proje kapsamında yer alan kadınlar, uzun yıllardır hobi olarak sürdürdükleri bu geleneksel sanatı, artık ekonomik bir kazanç kaynağı olarak değerlendirme fırsatı buluyor. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı personeli Burcu Sert, ‘Kadın Elinden Üretim Projesi’ çerçevesinde üretici kadınların desteklendiğini belirtti. Tarsus İğne Oyasının hem Tarsus’ta hem de Mersin merkezde kurulan stantlarda satışa sunulduğunu ifade etti.
Ürünlerin Tanıtımı ve Satışı
Sert, ayrıca Uluslararası Tarsus Festivali ve çeşitli etkinlikler aracılığıyla ürünlerin tanıtımının yapıldığını dile getirerek, bu coğrafi işaretli değerin kadınlar için önemli bir kazanç kapısına dönüştüğünü vurguladı. İğne oyası, kadınların duygu ve düşüncelerini ifade etmeleri için bir araç olmanın yanı sıra, ekonomik anlamda da kadınlara katkı sağlamakta.
Kültürel Mirasın Değeri
Mersinden Kadın Kooperatifi kurucu ortaklarından Beyhan Gürbüz, iğne oyasının sadece bir el sanatı değil, aynı zamanda kadınların duygu ve düşüncelerini ifade etme biçimi olduğunu belirtti. Kadınların geçmişte yaptıkları oyaları düşük fiyatlarla satmak zorunda kaldığını, ancak bugün emeğinin karşılığını alarak ekonomik kazanç sağladığını ifade etti. Gürbüz, artan talep ile birlikte yeni istihdam alanlarının oluştuğunu da vurguladı.
Gelenekten Geleceğe Uzanan Bir Yol
İğne oyasının farklı tasarım ve moda alanlarında değerlendirildiğini de sözlerine ekleyen Gürbüz, Sultan II. Abdülhamid’in koleksiyonunda yer alan ressam Fausto Zonaro’nun ‘Anne Sevgisi’ tablosundan esinlenerek hazırlanan motiflerin broş, kolye ve bileklik gibi çeşitli ürünlere dönüştürüldüğünü, bu ürünlerin bazı çalışmaların Milli Saraylarda da satışa sunulduğunu belirtti.
Kadınların Destekten Memnuniyeti
Tarsus Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Burçin Güner, iğne oyasının sabrın, emeğin ve kültürel mirasın önemli bir yansıması olduğunu ifade ederek, bu sanatın gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurguladı. Üretici kadınlar Dilek Işık Ürgün ve Elife Meydan, Büyükşehir Belediyesinin sağladığı stant ve tanıtım destekleri sayesinde ürünlerini satışa sunabildiklerini belirttiler. Yarım asırdır iğne oyası yapan Meydan, festivaller ve satış stantları sayesinde ürünlerini daha geniş kitlelere ulaştırabildiğini söyledi.